Begin 2023 dronk ik mijn eerste wijn van César, de clarete. Ik houd erg van deze stijl wijn(maken) en zocht contact met hem.
De filosofie van César is om bepaalde tradities, de oorsprong en indentiteit terug te vinden via een specifiek gegeven, wijnhouw en enologie. Zijn hoofddoel is om wijnen te produceren die de identiteit van het gebied en druivenras laten zien, zonder al te veel ‘make-up’ in de wijn. Daar horen de fouten en successen ook bij, maar de wijn laten zien wat er in de betreffende jaargang en regio, dat is wat César nastreeft.
Er zijn een aantal belangrijke factoren die hij graag terug wil zien in zijn wijnen: zuurgraad, mineraliteit, elegantie en een zekere soberheid (de soberheid die hij typerend vindt voor het gebied). Hij vindt het van belang dat de wijnen die hij produceert een lange afdronk hebben, die gemakkelijk drinkbaar zijn, maar ook het vermogen moeten hebben om te kunnen rijpen.
Uiteindelijk noemt hij zijn werk een ‘project waarin ambachtelijk wijn maken centraal staat die zeer met zorg en passie geproduceerde wijnen voortbrengt, in beperkte hoeveelheden’.
Om deze missie te kunnen volbrengen werkt hij voor de basiswijn (rood en clarete) met wijngaarden die biologisch worden behandeld. Met de overige van zijn percelen werkt hij op een biologisch en biodynamische manier, maar heeft daarop geen specifieke certificering.
César is erg open over de zoektocht naar zijn stijl van wijn maken, naar hoe hij vindt dat de wijnen het best tot zijn recht komen en wat daar vervolgens voor nodig is.
-
César Fernández Díaz – Espantaburros Clarete 2021€ 24,50 incl. btw