Akutain

Bodega Akutain werd halverwege de jaren 70 opgericht door Juan José Peñagarikano Akutain met de verwerving van de eerste wijngaard genaamd ‘La Manzanera’ (de appelboom). Grenzend aan deze wijngaard stond oorspronkelijk een kleine paardenstal. Deze lag in puin en de bodega werd op zijn plaats gebouwd. Deze stallen waren typerend voor Rioja: hier verbleven vroeger de dieren die in de omringende wijnstokken werkten; ze zijn echt niet meer in gebruik nadat er steeds meer landbouwmachines op de markt kwamen.

Akutain is een kleine wijnmakerij, welke nog steeds in familiebezit is. Al de wijnen zijn gemaakt met druiven uitsluitend afkomstig van eigen wijngaarden gelegen rond de wijnmakerij binnen een straal van drie kilometer in de gemeente Haro (Rioja Alta).

Vandaag de dag (na een lange internationale carrière bij verschillende bedrijven in andere sectoren) heeft de zoon van Juan, Jon Peñagarikano Akutain, de dagelijkse leiding in het wijnhuis. Hij leidt het project sinds 2013, maar is eigenlijk sinds zijn jeugd getuige was geweest van het werk dat ter plekke werd uitgevoerd.

Akutain bezit vier eigen wijngaarden:

  • La Manzanera: geplant in 1975, ligt op 490 meter hoogte en is zo’n 1,5 hectare groot. Noordelijke expositie. Kalkhoudende kleigrond.
  • Cihuri: geplant in 1982, ligt op 485 meter hoogte en is zo’n 1,0 hectare groot. Noordoostelijke expositie. Kalkhoudende kleigrond.
  • Gembres: geplant in 1986, ligt op 650 meter hoogte en is zo’n 2,1 hectare groot. Noordelijke expositie. Kalkhoudende kleigrond.
  • Ponzabala: geplant in 1990, ligt op 570 meter hoogte en is zo’n 1,7 hectare groot. Noordoostelijke expositie. Kalkhoudende kleigrond

De bodega is trots om, ondanks dat ze relatief klein zijn, over alle faciliteiten en apparatuur te beschikken die nodig zijn om het hele productieproces van hun wijnen van begin tot eind uit te voeren: vanaf de wijngaard en vervolgens door de rijping, het bottelen en de uiteindelijke etikettering totdat ze kunnen worden afgeleverd bij de handen van de consument.

Onder de faciliteiten bevindt zich de prachtige kelder waar de flessen worden gerijpt (gemaakt in grotten die doorlopen in de rots onder de wijngaarden) worden benadrukt, evenals de ‘vatenkamer’ of een gezellige kamer om onze bezoekers te ontvangen.

De bodega maakt de welbekende wijnen met het label crianza, reserva en gran reserva. Maar maakt ook, helaas voor de consument wegens zeer kleine hoeveelheden, een zeer bijzondere gran reserva rosado.

Wij bieden verschillende wijnen van Akutain aan, zie hieronder of neem een kijkje in de shop. De wijnen zullen u niet teleurstellen.