Pormenor

Pormenor Vinhos begint zijn geschiedenis in 2013 door de hand van Pedro Coelho. Gebaseerd op het uitgangspunt dat minder meer is. In het begin gesuperviseerd door niemand minder dan Luis Seabra, een andere grootheid uit de Douro en voormalig wijnmaker van niemand minder dan Niepoort.

De benadering van hun wijnen begint in de wijngaard. Zoals Pedro graag uitdraagt wordt er gezocht naar pure en traditionele wijnen met een goed gedefinieerde identiteit, waarbij de druif en de wijnstok centraal staan.

Alle druiven worden met de hand geplukt, het doel is om wijnen te produceren die de schoonheid van de wijngaarden en de bijzonderheden van het land weerspiegelen, waarbij de prioriteit is om het gevoel van plaats te behouden en over te brengen, het terroir van de Douro. Natuurlijk zijn het klimaat, de bodem, de wijnstokken en de druiven de hoofdrolspelers.

Het idee is dat de druiven in de kelder al zijn potentie overdraagt ​​in een filosofie die zich vertaalt in minimale interventie, met autochtone en inheemse gisten en minimaal gebruik van sulfiet, waarbij alle onnatuurlijke toevoegingen worden vermeden.

De meeste wijnstokken zijn (heel) oud. Er is gekozen voor het maken van diverse cuvées. Gevinifieerd in verschillende stijlen en ook verschillende soorten gisting. Pormenor maakt gebruik van eigen druiven van verschillende wijngaarden, aangeplant op hoogte en op verschillende plaatsen in de Douro, voornamelijk op leisteen- en granietbodems.

Pedro wil dat de wijnstokken en wijnen voor zichzelf spreken door authentieke wijnen te creëren, gemaakt met weinig extractie en lange maceraties, met als doel elegante en minerale wijnen te produceren, gericht op hun frisheid en natuurlijke zuurgraad en die de neiging hebben om laag in alcohol te blijven.

Ze worden vervolgens gebotteld met een voorspelbaar goed rijpingspotentieel in de fles, maar klaar voor consumptie zodra ze beschikbaar zijn.

Pormenor Vinhos produceert wijnen die boeiend zijn en verhalen vertellen, maar die bovenal de wijngaard respecteren en vertegenwoordigen, de handen en voeten van degenen die hem bewerken.

De wijnen zijn stuk voor stuk erg mooi. Zie hieronder de wijnen van Pormenor die worden aangeboden of neem een kijkje in de shop.