Quinta do Carrenho – Dona Berta

‘Deze gronden zijn van mij. Op een dag neem je het over en maak je er een geweldige boerderij van’, voorspelde de oudoom van de oprichting van Dona Berta, ingenieur Hernâni Verdelho.

Ongeveer 30 jaar geleden startte Hernâni Verdelho een project om zijn wijnbouwerfgoed van oude wijnstokken te verbeteren en daarnaast te zorgen voor nieuwe aanplant van wijnstokken. De meeste daarvan bevinden zich in Quinta do Carrenho, gelegen op middelgrote hellingen. De bodem bestaat voornamelijk uit leisteen, wat typerend is voor dit deel van de Douro, de Douro-superior. De wijngaarden liggen op ongeveer 400 tot 600 meter hoogte. De wijnstokken staan beschut en genieten een uitstekende blootstelling aan de zon.

De wijnen van Dona Berta worden gemaakt van authentieke, Portugese druivensoorten en klonen zoals tinta roriz, touriga nacional, touriga franca, tinta barroca, sousão, tinto cão, rabigato en verdelho.

De huidige wijnstokken op en rondom de Quinta do Carrenho hebben een leeftijd van tussen de 15 en 35 jaar oud. Het wijnhuis bezit zo’n 15 ha. Naast de vernieuwde wijngaarden onderhouden ze 2 ha eeuwenoude, pre-phylloxera-wijnstokken met oude variëteiten, waarvan sommige niet langer zijn opgenomen in het huidige IVDP-druivenrassenregister. Dit zijn rassen als casculho, cornifesto, tinta raiz, silveirinha, donzelinho en folgazão.

Het hele wijnbereidingsproces wordt uitgevoerd door een team van bekwame technici en uitgevoerd door een oenoloog met erkende competentie. Alle stadia van het proces, namelijk de beoordeling van de staat van rijping van de druiven, de oogst, het transport van de druiven, het pletten, maceratie en fermentatie, rijping in roestvrijstalen tanks of vaten, stabilisatie en botteling, worden strikt gecontroleerd door laboratorium- en sensorische analyses.

De semi-ondergrondse kelder, op het noorden gericht en thermisch geïsoleerd, zorgen voor de ideale omstandigheden voor het rijpen van de wijnen. De garrafeira (wijnkelder) is gelegen naast de ingegraven muur en zorgt voor de beste omstandigheden voor rijpende wijnen op fles. Het laboratorium grenst aan het keldergebouw.

Vandaag de dag blijft de visie van Hernani leidend in een project dat nu in handen is van zijn erfgenamen. De naam Dona Berta, welke nog steeds wordt gebruikt werd geboren nadat iedereen in het gebied de moeder van Hernani zo noemde. Zo wordt traditie voortgezet en blijft (oude) visie leidend.

Kortom: Dona Berta is een heel mooi wijnhuis op een unieke plek. In een dalletje, middenin de Dourovallei met veel zonuren en waar tegelijkertijd water wordt vastgehouden wat zorgt voor perfecte druiven.

We bieden diverse wijnen van Dona Berta aan, zie onder of neem een kijkje in de shop. Bij de wijnen wordt verder ingegaan op het druivenras.