Mariana Salvador

Mariana Salvador werd in februari 2024 door het gerenommeerde Portugese blad ‘Revista de Vinhos’ uitgeroepen tot openbaring van het jaar.

Mariana heeft haar hele leven in de wijnsector gewerkt. Nadat ze wijnbouw studeerde in Lissabon is zij de wereld rondgereisd en heeft gewerkt bij wijnhuizen in Australië, Nieuw-Zeeland en Chili. Eenmaal terug in haar thuisland ging zij werken bij Comporta, een wijnhuis in het zuiden van het land. Daar ontmoette zij een van beste wijnmakers van Portugal: Nuno Mira do O. Hij liet Mariana de beste wijnen van over de hele wereld proeven en hielp haar, haar visie te vertalen naar een manier van wijnmaken die voor haar past. En dat werd al snel: elegantie, evenwicht en kwaliteit. Mariana kreeg de kans hoofdwijnmaker te worden bij Textura, in de Dao regio. Bij dit huis kreeg én krijgt zij de kans haar visie en manier van wijnmaken verder te ontwikkelen.

Nadat Mariana Salvador in een toevallige ontmoeting kennis maakte met Ricardo Diogo, managing director bij Barbeito op Madeira, vroeg hij haar mee te helpen de stille wijnproductie van Barbeito op te zetten. Daarnaast adviseert zij ook bij Ethos, een kleine wijnmakerij in de Beira Interior.

Nadat zij al deze ervaringen heeft opgedaan, vond Mariana Salvador het tijd voor haar eigen project: Revela. Reveal in het Engels en letterlijk vertaald ‘onthullen’ in het Nederlands. De naam vertaalt letterlijk het doel, namelijk het beste wat de Dao regio te bieden heeft onthullen.

Op dit moment maakt zij vier wijnen. Een monocepage encruzado, een monocepage alfrocheiro, een witte blend van encruzado, bical en malvasia fina en een rode blend van voornamelijk Jaen (mencia) met allerlei andere inheemse variëteiten. De leeftijd van de wijngaarden varieert van 6 jaar voor de encruzado, 52 jaar voor de witte blend en 98 jaar voor de rode blend.