Bruno Dubois

In 2002 nam Bruno Dubois het wijndomein over van zijn vader en oom. Daarvoor deed hij ervaring op bij de niet de minsten binnen de wijnwereld, namelijk La Tour Du Bon in de Provence én bij Marcel Lapierre, een van de bekendste topwijnmakers en grondleggers van biodynamische wijnbouw in de Beaujolais.

Na verloop van tijd, we zitten dan in 2009, besloot Bruno dat het anders moest en werkte vanaf dat moment enkel en alleen conform de principes die horen bij biologische wijnbouw. Toen dit allemaal vanzelfsprekend was voor hem, gooide hij er nog een schepje bovenop en schakelde door naar de biodynamische manier van werken. Inmiddels is het domein ook Demeter-gecertificeerd. Demeter gaat een stap verder dan de (Europese) wetgeving en controleert streng. Kernwaarden van dit keurmerk zijn: levende bodem, vitale voeding, biodiversiteit en land(wijn)bouw van de toekomst.

Daarnaast is Bruno Dubois gek op agroforesty, wat inhoudt dat hij overal en nergens in zijn wijngaarden bomen en struiken heeft. Dit zorgt voor veel biodiversiteit en daarnaast voor minder erosie. Flora en fauna worden gestimuleerd door de in de wijngaarden aanwezige vogelhuisjes, vleermuisschuilplaatsen en bijenkorven.

Domaine Bruno Dubois bezit momenteel 11,3 hectare wijngaarden. 8,8 hectare is beplant met de heerlijke cabernet franc en de overige 2,5 hectare is beplant met chenin blanc. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 50 jaar en staan op een rijke bodem waarin veel kalk- en tufsteen te vinden is.

Tot 2018 verkocht Bruno Dubois zo’n 30% van zijn oogst aan een coöperatie waar zijn vader en oom vroeger voor werkten, echter worden zijn wijnen steeds bekender en wordt hij ook wel gezien als een van de rijzende sterren van de Loire, waardoor hij alle druiven zelf nodig heeft om liefhebbers blij te maken.

De stijl van de wijnen kenmerkt zich door puurheid, is fruitgedreven en geeft een prachtige expressie van de druivenrassen. Er wordt geen (of minimaal waar nodig) sulfiet toegevoegd. De wijnen fermenteren en rijpen in betonnen vaten en keramische amforen.

We importeren 4 verschillende wijnen van dit wijnhuis, de (enige) chenin blanc en drie cabernet francs.