Parapente – Loureiro 2022

 26,95 incl. btw
De Parapente Loureiro komt uit de groene vallei van subgebied Lima in westelijk Vinho Verde. Afkomstig van 25 jaar oude wijnstokken die staan aangeplant op granietbodems. De druiven worden met de hand geoogst in de ochtenduren om de levendigheid te behouden.

De fermentatie vindt spontaan plaats in gebruikte én nieuwe Franse eiken vaten (300L), met 10 maanden rijping op de fijne lie. De eerste 3 maanden met battonage, daarna wordt de wijn met rust gelaten. Het resultaat is een strogele wijn met aroma’s van citrus, sinaasappelschil en peer. Daarnaast valt de wijn ook op door zijn florale tonen. In de mond biedt deze Loureiro levendige zuren, mineraliteit en een fijne en mooie afdronk. Een prachtige expressie van deze druif en de vinho verde.

Slechts 1230 flessen gemaakt.

Druif: loureiro Jaargang: 2022 Alcohol: 11,5 %

Parapente – Trás-Os-Montes tinto 2021

 38,95 incl. btw
De Parapente Trás‑os‑Montes Tinto komt uit een van de drie subgebieden van Trás‑os‑Montes. De stokken zijn gemiddeld 90 jaar oud en mogen dus met recht vinhas velhas genoemd worden. Hier worden de druiven met de hand geoogst, ‘s ochtends vroeg, om frisheid en kwaliteit te behouden.

Na een spontane fermentatie in traditionele lagares volgt een lange rijping van 22 maanden in gebruikte Franse eiken vaten (225L en 500L). Het hele proces staat in het teken van minimale interventie en respect voor terroir. De wijn wordt gemaakt van voornamelijk bastardo (trousseau), tinta amarela en tinta roriz (tempranillo).

Het resultaat is een wijn met karakter: aards, kruidig en gelaagd in de neus met aroma’s van bosgrond, gedroogde kruiden en specerijen. In de mond biedt deze Parapente Tinto een elegante, medium body met levendige zuren, fijne mineraliteit en milde tannines. Een wijn die goed op dronk is maar nog prima even kan rijpen.

Slechts 1700 flessen gemaakt.

Druiven: Bastardo, Tinta Amarela, Tinta Roriz en een klein deel andere autochtone rassen Jaargang: 2021 Alcohol: 13,5 %

Parapente – Trás-Os-Montes branco 2021

 31,95 incl. btw
Parapente Vinhas Velhas branco komt uit Valpacas, een van de drie subgebieden van Trás‑os‑Montes. De stokken zijn gemiddeld 90 jaar oud en mogen dus met recht vinhas velhas genoemd worden. De bodem bestaat hier voornamelijk uit schist. De wijn is gemaakt van een blend van Códega de Larinho, Viosinho, Gouveio, Bical en Verdelho en wordt met de hand geoogst in de koele ochtenduren om frisheid en kwaliteit te behouden.

Na zachte persing volgt spontane fermentatie in gebruikte én nieuwe Franse eiken vaten (225L en 500L) met aansluitend 10 maanden rijping op de fijne lie, zonder battonage. Het resultaat is een wijn met een schitterende citroengele kleur, aroma’s van citrus, kweepeer en sinaasappelschil, en een strakke minerale smaak met levendige zuren en een lange afdronk.

Slechts 1808 flessen gemaakt.

Druiven: Códega de Larinho, Viosinho, Gouveio, Bical, Verdelho Jaargang: 2021 Alcohol: 12,5 %

Casal das Aires – Fernão Pires vinhas velhas 2021

 38,95 incl. btw
De Casal das Aires Fernão Pires komt van de oudste wijngaard van het domein, aangeplant in 1934 op zandbodems in de Tejo-regio.

Deze wijn is gemaakt van 100% Fernão Pires en biedt een rijk, subtiel kruidig aroma met tonen van appelmoes, groene appel en bloemen. De kleur van de wijn is strogeel en valt op in het glas. In de mond biedt deze Fernão Pires een bijzondere textuur, een wijn die je nergens mee kunt vergelijken. Ontzettend veel in te ontdekken. Erg gelaagd, met een stevige afdronk. Een heel subtiel bittertje zorgt voor extra complexiteit, waardoor deze wijn met iedere slok weet te verrassen.

De absolute top van Tejo in een fles en met recht een ware prestatie om in dit snikhete klimaat een wijn met slechts 12% alcohol te produceren, mede te danken aan de vroege oogst 11 augustus 2021. Slechts 706 (!) flessen gemaakt. Druif: fernão pires
Jaargang: 2021 Alcohol: 12 %

Casal das Aires – Chardonnay 2023

 21,95 incl. btw
In Tejo staan naast inheemse druivensoorten ook voor een groot gedeelte internationale druivenrassen aangeplant. Zo ook deze chardonnay, met stokken geplant in 2015. De bodem bestaat in deze wijngaard uit klei- en leemgrond. De handgeplukte druiven worden ‘s ochtends geoogst, om de maximale frisheid van de nacht te behouden en de kwaliteit optimaal te houden. Bij aankomst in de wijnmakerij worden de druiven geselecteerd en zacht geperst en volledig vergist in vaten van 225 liter.

Na de gisting volgt een rijping van 10 maanden op de fijne droesem, zonder battonage, met een gedeeltelijke malolactische gisting die zorgt voor extra rondheid. Daarna rust de wijn nog 3 maanden in roestvrijstalen tanks, gevolgd door 4 maanden rijping op fles.

Deze Casal das Aires chardonnay heeft een mooie balans tussen frisheid en complexiteit, ondanks de relatief jonge stokken. In de neus geeft de wijn aroma’s van steenfruit, limoen, appel en subtiel toast. In de mond komt alles samen: een heldere citrusstructuur met een licht zilte mineraliteit, romigheid en een lange afdronk.

Druif: chardonnay
Jaargang: 2023
Alcohol: 12,5 %

Pormenor – Trilho tinto 2021

 34,95 incl. btw
Deze trilho tinto is de topcuvée van het rode gamma van Pormenor. Trilho, wat letterlijk ‘het spoor’ betekent in het Portugees. Gemaakt van een op- en top Portugese blend met daarin touriga franca, tinta roriz en tinta barocca. De stokken zijn ruim 80 jaar oud en staan op een hoogte van ruim 650 meter. Bodem van schist en graniet. Fermentatie vindt spontaan plaats, zonder toevoegingen én in open (zeer oude) Balseiro vaten. Deze balseiro vaten kom je vaker tegen, bij Portwijn. De druiven van deze trilho tinto worden, op een vriendelijke manier, gekneusd met de voeten. 1/3 van de druiven is whole bunch, 1/3 is half bunch and 1/3 alleen de druif zelf. Naderhand rijpt de wijn voor 24 maanden in gebruikt Frans hout van 225 en 500 liter. Deze topwijn geeft in de neus frisheid met zelfs wat groenigs, mineraal en veel rood fruit. Ook deze wijn kun je prima al drinken, maar zal ook nog jaren meer dan prima rijpen op fles. Soort: rode wijn Druif: touriga franca, tinta roriz en tinta barocca Alcohol: 12% Jaargang: 2021

Pormenor – Ginga 2023

 15,50 incl. btw
Nat'Cool is een project dat inmiddels al weer best wat jaren geleden is opgestart door Niepoort. Inmiddels doen meerdere producenten in Portugal, Duitsland en Spanje hieraan mee. Het idee achter Nat'Cool is dat de wijnen licht en doordrinkbaar zijn, een laag alcoholpercentage hebben en betaalbaar zijn. Oftewel, deze ginga nat'cool (schommel in het Portugees) is lekker glouglou! En niet geheel onbelangrijk omdat we hier te maken hebben met een 'grote slokken wijn'. Hij werd in voorgaande jaren gebotteld in flessen van een liter. Vanaf 2023 echter in normale 75cl. Deze Ginga nat'cool hoef je niet te laten rijpen, hij is direct op dronk. Drink hem lichtgekoeld, dan komt hij het best uit de verf. Druif: touriga franca en tinta barroca Alcohol: 11,5% Jaargang: 2023

Pormenor – Branco Reserva 2023

 28,95 incl. btw
Deze branco reserva is gemaakt van voornamelijk rabigato. Daaraan is een klein deel malvasia fina toegevoegd. De druiven komen van stokken met de leeftijd van ruim 85 jaar die geplant staan op 550 tot 650 meter hoogte in de Douro Superior. De exposities zijn Noordelijk en Zuidoostelijk, de bodem bestaat uit schist en graniet. De fermentatie vond plaats in Franse vaten van 228 en 500 liter, zonder temperatuurcontrole. De wijn rijpt vervolgens, zonder battonage, op de lie in hetzelfde vat voor de duur van 10 maanden. Daarna volgen 6 maanden RVS, voordat de wijn wordt gebotteld. In de neus floraal en mineraal. In de smaak krijg je heel fijne zuren, hoge intensiteit, citrus, ananas, wat kruidigheid en een behoorlijke lengte. Deze branco reserva is prima nu te drinken, maar zal ook nog zeker best wat jaren kunnen rijpen. Deze wijn kun je goed combineren met (vette) vis of bijvoorbeeld een risotto. Soort: witte wijn Druif: rabigato en malvasia fina Alcohol: 12,5% Jaargang: 2023

Quinta do Javali – Crazy Javali tinto 2023

 15,95 incl. btw

Crazy Javali Tinto is een levendige en speelse wijn, afkomstig van de westelijk gelegen percelen van Clos Fonte do Santo in Ervedosa do Douro. Hier, op een steile noordoostelijke helling tussen 550 en 700 meter hoogte, groeien twintig jaar oude wijnstokken van Tinta Roriz, Tinta Barroca en Touriga Franca op de karakteristieke schistbodems. Zoals alle wijngaarden van Quinta do Javali wordt ook deze bewerkt volgens biodynamische principes.

De druiven worden met de hand geoogst in 20 kg kratten en ondergaan een spontane fermentatie in zowel beton als roestvrijstaal, deels met hele trossen (whole bunch). Na de vergisting rijpt de wijn 12 maanden in inox.

De transparante fles onthult een levendige frambozenrode kleur. In de neus domineren rode vruchten zoals aardbei, framboos en kruisbes. In het glas blijft de wijn zich ontwikkelen en ‘spreekt’ hij als een levend organisme. In de mond combineert hij jeugdige frisheid met lichte structuur en een verkwikkende doordrinkbaarheid. Met 12,5% alcohol is Crazy Tinto een energieke, speelse wijn die perfect past bij lichte gerechten dankzij zijn frisse zuren en subtiele bite.

Drinkability + Juventude = Crazy!

Alcohol: 12,5%

Jaargang: 2023

Quinta do Javali – Crazy Javali branco 2023

 15,95 incl. btw

In de wijngaard Clos da Bonifata, een natuurlijk nagebootst amfitheater op 600 meter hoogte in Ervedosa do Douro, wordt de biodynamish Crazy Javali Branco gemaakt. Gemaakt de druiven Viosinho en Arinto.

Crazy Javali staat voor frisheid met een natuurlijke inslag, een ietwat meer funky wijn.

Na de handmatige oogst in 20 kg kratten ondergaat de wijn een schilweking van 3 tot 4 dagen in een traditionele lagar. Daarna volgt een zachte persing en fermentatie in roestvrijstalen tanks, waarin de wijn ook een jaar rijpt.

De transparante fles onthult een helder citroengele kleur. In de neus subtiele mineraliteit zonder de typische sinaasappelschiltonen van veel skin-contact wijnen. In de smaak een verfrissend en levendig karakter met tonen van knapperige appel, citroen en een hint van passievrucht. Met 12% alcohol en een stenig, mineraal profiel is Crazy Branco een speelse, doordrinkbare wijn met een jeugdige energie.

Alcohol: 12%

Jaargang: 2023

Quinta do Javali – Tinto 2023

 16,50 incl. btw

Deze instaprode wijn van Javali is gemaakt van Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional en Tinta Cão. De druiven worden met de hand geoogst in 20 kg kratten. Na het ontstelen en kneuzen vindt de fermentatie plaats in roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpt 50% van de wijn een jaar lang in gebruikte Franse eikenhouten vaten en 50% in roestvrij staal.

Malolactische fermentatie verloopt spontaan, wat zorgt voor extra complexiteit en zachtheid. Zonder koude stabilisatie en slechts licht filtering blijft de wijn zijn natuurlijke karakter behouden.

In het glas heeft deze wijn van Javali een diepe rode kleur. De neus biedt rijp rood fruit, met tonen van aardbeien- en frambozenjam (zonder daadwerkelijke dikke jam-achtige smaken) en een subtiele kruidigheid. In de mond harmonieert het fruit met een elegante structuur, frisse zuren en een levendige spanning. Met 12,5% alcohol blijft hij verfijnd en doordrinkbaar. Blindgeproefd door velen als een Morgon (Beaujoalais) aangezien. Top sap!

Alcohol: 12,5%

Jaargang: 2023

Quinta do Javali – Branco 2023

 16,50 incl. btw
De reguliere, instapwijn van Javali is gemaakt van van de druiven Arinto, Viosinho, Rabigato, Encruzado, Gouveio en Cercial. De wijn ondergaat spontane fermentatie op deels cementen vaten en deels in gebruikte 500L Franse eikenhouten vaten. Daarna rijpt hij een jaar op de lie, wederom verdeeld over cement en hout. Het resultaat is een wijn met een levendige zuurgraad, verfijnde lengte en een subtiele, bijna metalige mineraliteit. Alcohol: 13% Jaargang: 2023