Yuka et Clotaire Michal

Clotaire Michal is, ondanks dat hij ‘pas’ sinds 2013 wijn maakt onder zijn eigen naam, al een bekendheid binnen de wijnwereld. Clotaire deed ervaring op als sommelier in London waarna hij zich vastklampte aan het daadwerkelijk maken van wijn. Van 2008 tot 2012 maakt hij in Saint Jospeh (Noordelijke Rhône) wijn bij het befaamde wijnhuis Thierry Allemand. In 2013 heeft hij de kans een huis te kopen in Saint Etienne La Varenne, ten zuiden van Brouilly. Hij weet zijn handen te leggen op 3,5 hectare wijngaard. De bodem van zijn wijngaarden bestaat uit roze graniet met zand, met daarnaast de aanwezigheid van kwarts.  De leeftijd van de stokken is tussen de 40 en ruim 100 jaar oud. Alles wordt op biologische wijze uitgevoerd: geen chemische producten, handmatige druivenoogst, natuurlijke gisten en geen temperatuurscontrole.

Clotaire Michal fermenteert de wijnen met ‘whole bunch’ oftewel hele trossen. Daarnaast gebruikt hij slechts een zeer geringe hoeveelheid sulfiet. De stijl van de wijnen zou ik omschrijven als typisch Beaujolais, met een knipoog naar de Noordelijke Rhone. De wijnen zitten boordevol fruit, maar hebben best wat pit en kunnen goed ouderen. Dit komt doordat de wijnen beschikken over voldoende zuren en tannines. Nergens teveel en prachtig in balans. Clotaire Michal behoort tot een van de grootheden uit de Beaujolais.

Sinds de vintage van 2021 maakt Yuka Michal, zijn vrouw, ook een ‘eigen wijn’. En daarom is het niet meer Domaine Clotaire Michael maar Domaine Yuka et Clotaire Michal.

Een leuke anekdote over de visie van Clotaire: hij bracht zijn wijnen eerder uit als ‘Beaujolais Villages’. Echter, zoals zo vaak in wijngebieden, mag je dit pas noemen als de wijn voldoet aan bepaalde eisen. Zo heeft de ‘AOC Beaujolais-Villages’ aangegeven dat de wijn die Clotaire maakt niet (meer) in het profiel passen van hoe een Beaujolais-Villages hoort te smaken. Onzin, zo vindt Clotaire. Dat zijn we met hem eens. En wat doe je dan? Je past de stijl van de wijn niet aan, je blijft bij jouw visie en ideeën en brengt de wijnen uit als ‘vin de france’. Gepaste eigenzinnigheid, net als de stijl van de wijn.