Casal das Aires

Casal das Aires vindt zijn oorsprong in 2019, onder leiding van Joana Pinhão. Zij werd geboren en is opgegroeid in Alpiarca, Tejo. Joana kreeg wijnbouw met de paplepel ingegoten. Vroeger, net als veel klasgenootjes, werd er geholpen in de wijngaarden wanneer het kon. Dit resulteerde in 2000 tot een studie agronomische techniek in Lissabon. In 2007 trad zij, na een aantal andere stages, toe tot het oenologenteam van topwijnhuis Quinta Vale Dona Maria in de Douro. Hier bleef zij werkzaam tot april 2019. In de tussentijd heeft zij in 2009 en 2010 meegeholpen met oogsten en wijnmaken in Toro, Spanje en in 2012 is zij een tijdje in Zuid-Afrika geweest om ook hier kennis en ervaring op te doen.

In 2011 is zij, samen met Rui Lopes, een veelbelovend project (Somnium) begonnen in de Douro.

Vanaf 2019 kwam de eerste wijn van Casal das Aires op de markt. Zij maakt gebruik van 4ha grond van haar overgrootvader, gelegen in Charneca, een van de drie subgebieden in Tejo. In 2015 kiest zij ervoor 3 van de 4 hectare volledig te herplanten met allerlei nationale, maar ook internationale druivenrassen. Vooral met als doel te kijken wat de toekomst brengt en hoe deze rassen het doen in dit gebied. De andere hectare bestaat uit twee wijngaarden van allebei een halve hectare met uitsluitend stokoude wijnstokken (1934, Fernao Pires en 1955, alicante bouchet). Vanuit het uitgangspunt dat eenvoud de kracht van kwaliteit is, heeft deze familieboerderij in de Tejo-regio zich toegelegd op authentieke wijnen met respect voor mens en natuur.

De visie begint in de wijngaard. Zoals Joana graag zegt, ontstaat een goede wijn niet in de kelder, maar tussen de rijen wijnstokken. Het draait bij Casal das Aires om pure, traditionele wijnen met een duidelijke en deels nieuwe identiteit, waarbij de druif, de bodem en de wijnstok centraal staan.

Alle druiven worden met de hand geoogst. Het doel is wijnen te maken die de schoonheid van de wijngaarden en de kracht van de regio weerspiegelen. Hier staat alles in het teken van het gevoel van plaats, het terroir van Tejo.

Het uitgangspunt is dat de druiven al hun potentie kunnen geven in de kelder. Casal das Aires werkt met minimale interventie en dus met inheemse gisten, weinig tot geen toevoeging van sulfiet en vermijdt iedere onnatuurlijke bewerking. Ook lopen er schapen door de wijngaarden. Dit alles, in combinatie met vroeg (soms al begin augustus) oogsten, betekent een grotendeels andere manier van werken dan het gros van de wijnen die worden gemaakt in deze regio.

In Tejo staan ook best wat internationale druivenrassen aangeplant, dat is ook de reden dat Joana ervoor heeft gekozen ook een chardonnay en pinot noir te maken. Met als voorbeeld, hoe kan het ook anders, de Bourgogne.

De wijnen worden in uiteenlopende stijlen gevinifieerd, met respect voor variëteit en herkomst. Het gebruik van druiven uit eigen wijngaarden staat garant voor pure expressie, met percelen die worden gekenmerkt door zand (met kiezels), leem- en klei gronden.

Joana Pinhão wil dat de wijnstok en de wijn zelf het verhaal vertellen. Het resultaat? Elegante, minerale wijnen met een prachtige frisheid en textuur, een levendige zuurgraad en vaak een lager alcoholgehalte. Stuk voor stuk wijnen met karakter.

Bekijk hieronder ons aanbod van Casal das Aires of neem een kijkje in de shop.