Bruno Dubois – Plume Saumur-Champigny 2021

Oorspronkelijke prijs was: € 16,95.Huidige prijs is: € 11,95. incl. btw
Deze plume is een cuvée gemaakt van 100% cabernet franc. De leeftijd van de stokken is 40 jaar. Er worden groenbemesters (wikke, tuinboon, rogge, radijs, et cetera.) gezaaid in de herfst om de grond te decompacteren. Daarnaast zorgt dit voor een drainerende werking tijdens de winter en wordt er in kleine hoeveelheden mest toegevoegd voor een beter bodemleven. De druiventrossen worden ontsteelt alvorens ze worden gevinifieerd. Er wordt zo goed als niet ingegrepen tijdens de fermenatie, rijping en botteling om een wijn te produceren die zich laat gelden als puur sap. De wijn rijpt 5 tot 6 maanden in betonnen vaten, afhankelijk van het oogstjaar. In het glas krijg je een wijn bomvol rood en zwart fruit met daarnaast een fijne kruidigheid. Dit is een wijn die geschikt is om jong te drinken. Hij is toegankelijk, maar biedt tegelijkertijd voldoende spanning doormiddel van een fijne structuur en prettige zuurgraad. Waar de overige cabernet francs van Bruno wat compacter zijn en meer tannine hebben, is deze plume wat meer funky zonder over te komen als een opvallende natuurwijn. Soort: rode wijn Druif: 100% cabernet franc Alcohol: 12% Jaargang: 2021

Pormenor – Rose 2022

Oorspronkelijke prijs was: € 14,95.Huidige prijs is: € 12,95. incl. btw
Pormenor maakt ook een rosé, en dat is erg goed gelukt. Deze wijn is gemaakt van druiven die komen van 50 jaar oude stokken die staan geplant op zo’n 500 tot 600 meter hoogte. De wijn is gemaakt met minimale interventie wat betekent spontane vergisting, fermentatie zonder temperatuurcontrole en geen battonage. De wijn rijpt op RVS op de lie totdat deze wordt gebotteld. De wijn heeft een mooie, volle kleur. Hier hoef je geen Provence-achtige kleur te verwachten. De wijn ruikt en smaakt naar jong, fris rood fruit, heeft een fijne mineraliteit met fijne zuren. De wijn is prima te drinken, maar kan ook best nog even rijpen. Ook deze rosé gaat lekker bij een visje, maar kan bijvoorbeeld ook prima een pastamaaltijd hebben. Soort: rosé Druif: tinta barocca en touriga franca Alcohol: 11,5% Jaargang: 2022

Pormenor – Ginga Nat’Cool 2022

Oorspronkelijke prijs was: € 15,95.Huidige prijs is: € 13,95. incl. btw
Nat'Cool is een project dat inmiddels al weer best wat jaren geleden is opgestart door Niepoort. Inmiddels doen meerdere producenten in Portugal, Duitsland en Spanje hieraan mee. Het idee achter Nat'Cool is dat de wijnen licht en doordrinkbaar zijn, een laag alcoholpercentage hebben en betaalbaar zijn. Oftewel, deze ginga nat'cool (schommel in het Portugees) is lekker glouglou! En niet geheel onbelangrijk omdat we hier te maken hebben met een 'grote slokken wijn'. Hij wordt gebotteld in flessen van een liter. Winst! Deze Ginga nat'cool hoef je niet te laten rijpen, hij is direct op dronk. Drink hem lichtgekoeld, dan komt hij het best uit de verf. Druif: touriga franca en tinta barroca Alcohol: 11% Jaargang: 2022

Pormenor – Ginga 2023

 15,50 incl. btw
Nat'Cool is een project dat inmiddels al weer best wat jaren geleden is opgestart door Niepoort. Inmiddels doen meerdere producenten in Portugal, Duitsland en Spanje hieraan mee. Het idee achter Nat'Cool is dat de wijnen licht en doordrinkbaar zijn, een laag alcoholpercentage hebben en betaalbaar zijn. Oftewel, deze ginga nat'cool (schommel in het Portugees) is lekker glouglou! En niet geheel onbelangrijk omdat we hier te maken hebben met een 'grote slokken wijn'. Hij werd in voorgaande jaren gebotteld in flessen van een liter. Vanaf 2023 echter in normale 75cl. Deze Ginga nat'cool hoef je niet te laten rijpen, hij is direct op dronk. Drink hem lichtgekoeld, dan komt hij het best uit de verf. Druif: touriga franca en tinta barroca Alcohol: 11,5% Jaargang: 2023

Pormenor – Branco 2024

 15,95 incl. btw
De basiswijn van Pormenor betreft deze ‘branco’, gemaakt van klassieke Douro-varieteiten rabigato, malvasia fina, codega de larinho en gouveio. De druiven voor deze wijn komen van 40 jaar oude stokken, geplant op 450 tot 600 meter hoogte. De bodem bestaat hier uit schist. De wijnen van Pormenor kenmerken zich door minimale interventie. In de wijngaard, maar ook in de kelder. Dat betekent spontane vergisting, geen malo en geen battonage. Een klein deel van het sap rijpt op Frans hout, dit ligt echter alles behalve op de voorgrond. De wijn rijpt op de lie en krijgt daardoor een natuurlijk vetje met zich mee. Kortom: deze branco kenmerkt zich door ragfijne zuurgraad, mineraliteit en florale aroma’s. Een wijn die zich uitstekend laat combineren met wat lichtere maaltijden zoals een salade, zachte kaas maar kan ook prima een gerecht met bijvoorbeeld kip hebben. Soort: witte wijn Druif: Rabigato, Malvasia Fina, Codega de Larinho en Gouveio Alcohol: 12,5% Jaargang: 2024

Quinta do Javali – Crazy Javali branco 2023

 15,95 incl. btw

In de wijngaard Clos da Bonifata, een natuurlijk nagebootst amfitheater op 600 meter hoogte in Ervedosa do Douro, wordt de biodynamish Crazy Javali Branco gemaakt. Gemaakt de druiven Viosinho en Arinto.

Crazy Javali staat voor frisheid met een natuurlijke inslag, een ietwat meer funky wijn.

Na de handmatige oogst in 20 kg kratten ondergaat de wijn een schilweking van 3 tot 4 dagen in een traditionele lagar. Daarna volgt een zachte persing en fermentatie in roestvrijstalen tanks, waarin de wijn ook een jaar rijpt.

De transparante fles onthult een helder citroengele kleur. In de neus subtiele mineraliteit zonder de typische sinaasappelschiltonen van veel skin-contact wijnen. In de smaak een verfrissend en levendig karakter met tonen van knapperige appel, citroen en een hint van passievrucht. Met 12% alcohol en een stenig, mineraal profiel is Crazy Branco een speelse, doordrinkbare wijn met een jeugdige energie.

Alcohol: 12%

Jaargang: 2023

Quinta do Javali – Crazy Javali tinto 2023

 15,95 incl. btw

Crazy Javali Tinto is een levendige en speelse wijn, afkomstig van de westelijk gelegen percelen van Clos Fonte do Santo in Ervedosa do Douro. Hier, op een steile noordoostelijke helling tussen 550 en 700 meter hoogte, groeien twintig jaar oude wijnstokken van Tinta Roriz, Tinta Barroca en Touriga Franca op de karakteristieke schistbodems. Zoals alle wijngaarden van Quinta do Javali wordt ook deze bewerkt volgens biodynamische principes.

De druiven worden met de hand geoogst in 20 kg kratten en ondergaan een spontane fermentatie in zowel beton als roestvrijstaal, deels met hele trossen (whole bunch). Na de vergisting rijpt de wijn 12 maanden in inox.

De transparante fles onthult een levendige frambozenrode kleur. In de neus domineren rode vruchten zoals aardbei, framboos en kruisbes. In het glas blijft de wijn zich ontwikkelen en ‘spreekt’ hij als een levend organisme. In de mond combineert hij jeugdige frisheid met lichte structuur en een verkwikkende doordrinkbaarheid. Met 12,5% alcohol is Crazy Tinto een energieke, speelse wijn die perfect past bij lichte gerechten dankzij zijn frisse zuren en subtiele bite.

Drinkability + Juventude = Crazy!

Alcohol: 12,5%

Jaargang: 2023

Quinta do Javali – Branco 2023

 16,50 incl. btw
De reguliere, instapwijn van Javali is gemaakt van van de druiven Arinto, Viosinho, Rabigato, Encruzado, Gouveio en Cercial. De wijn ondergaat spontane fermentatie op deels cementen vaten en deels in gebruikte 500L Franse eikenhouten vaten. Daarna rijpt hij een jaar op de lie, wederom verdeeld over cement en hout. Het resultaat is een wijn met een levendige zuurgraad, verfijnde lengte en een subtiele, bijna metalige mineraliteit. Alcohol: 13% Jaargang: 2023

Quinta do Javali – Tinto 2023

 16,50 incl. btw

Deze instaprode wijn van Javali is gemaakt van Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional en Tinta Cão. De druiven worden met de hand geoogst in 20 kg kratten. Na het ontstelen en kneuzen vindt de fermentatie plaats in roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpt 50% van de wijn een jaar lang in gebruikte Franse eikenhouten vaten en 50% in roestvrij staal.

Malolactische fermentatie verloopt spontaan, wat zorgt voor extra complexiteit en zachtheid. Zonder koude stabilisatie en slechts licht filtering blijft de wijn zijn natuurlijke karakter behouden.

In het glas heeft deze wijn van Javali een diepe rode kleur. De neus biedt rijp rood fruit, met tonen van aardbeien- en frambozenjam (zonder daadwerkelijke dikke jam-achtige smaken) en een subtiele kruidigheid. In de mond harmonieert het fruit met een elegante structuur, frisse zuren en een levendige spanning. Met 12,5% alcohol blijft hij verfijnd en doordrinkbaar. Blindgeproefd door velen als een Morgon (Beaujoalais) aangezien. Top sap!

Alcohol: 12,5%

Jaargang: 2023

Pormenor – Tinto 2020

 16,95 incl. btw
Deze tinto van Pedro is gemaakt van de druiven touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barocca en rufete. De druiven komen van plots die gericht zijn op zowel het noorden als het oosten. De stokken zijn ruim 60 jaar oud en staan op een hoogte van 500 meter. De fermentatie vindt plaats in RVS zonder toevoegingen, deels whole bunch. Daarna rijpt de wijn voor 20 maanden in gebruikt Frans hout. Deze tinto is een frisse rode wijn met een subtiele hint hout in de neus en donker fruit in de mond. Kan meteen al heerlijk gedronken worden, maar kan prima nog een paar jaar rijpen op fles. Soort: rode wijn Druif: touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barocca en rufete Alcohol: 12,5% Jaargang: 2020

Bruno Dubois – Villa Parisienne Saumur-Champigny 2021

Oorspronkelijke prijs was: € 21,95.Huidige prijs is: € 17,95. incl. btw
Deze villa parisienne is een cuvée van 100% cabernet franc van 45 jaar oude stokken. De druiven die gebruikt zijn voor deze wijn komen van twee percelen van slechts 0,38 ha en 0,42 ha. Het terroir kenmerkt zich door ‘rode grond’ met veel klei op tufsteenkrijt en rots. Er worden groenbemesters (wikke, tuinboon, rogge, radijs, et cetera.) gezaaid in de herfst om de grond te decompacteren. Daarnaast zorgt dit voor een drainerende werking tijdens de winter en wordt er in kleine hoeveelheden mest toegevoegd voor een beter bodemleven. Er wordt logischerwijs handmatig geoogst en 100% ontsteeld. De fermentatie vindt plaats in betonnen vaten gedurende 3 weken. De wijn rijpt vervolgens ruim 12 maanden in zandstenen potten. Deze potten zijn gebrand op 1100 graden en laat daardoor minder zuurstof door dan bijvoorbeeld terracotta, dat gebrand wordt op 800 graden. Minder zuurstof in de wijn, betekent meer frisheid in de wijn. De wijn wordt gebotteld in de herfst na de volgende herfst. Je krijgt in deze villa parisienne een prachtige, pure expressie van de cabernet franc. Het is een jonge wijn, die prima nog een tijd kan rijpen. Wanneer je hem jong drinkt is hij gebaat bij lucht. De wijn zit boordevol fruit, heeft wat structuur door de tannine en heeft een prettig ‘rauw’ randje. Soort: rode wijn Druif: 100% cabernet franc Alcohol: 12,5% Jaargang: 2021

Yuka et Clotaire Michal – Libre Pensée 2021

Oorspronkelijke prijs was: € 21,95.Huidige prijs is: € 17,95. incl. btw
Libre pensée, oftewel ‘vrije gedachte’. Dit betreft de voormalige ‘La Napoleon’ cuvée. Deze napoleon vond ik zelf een aantal jaar geleden een van de beste ‘beaujolais villages’. Inmiddels bottelt CLotaire Michal deze wijn als Vin de France, zie hierover meer uitleg bij de beschrijving van het wijnhuis. Gemaakt volgens biologische principes. Extreem sappige Beaujolais met een natuurlijk tintje. De wijn is echter zeer stabiel en geschikt om nog jaren te rijpen. Dit gaat prima nog 5 a 7 jaar mee. De wijn rijpt voor de helft in eiken vaten, de andere helft in vezelvaten ‘cuve fibre’. Whole bunch en uiteraard, semi carbonique. De stokken staan op roze granietzand. Deze Libre Pensée van Clotaire Michal zit boordevol fruit, heeft een fijne kruidigheid in zich, indrukwekkende finesse en zeer mooie lengte. Een wijn die het prima aan kan om ‘zo’ te drinken maar kan ook een stevigere maaltijd kan deze Libre Pensée hebben. Druif: gamay Alcohol: 11,5% Jaargang: 2021