Resultaat 25–36 van de 48 resultaten wordt getoondGesorteerd op gemiddelde waardering
Mariana Salvador – Revela red blend 2022
Deze revela wijn is gemaakt van een behoorlijk blend met Jaen (synoniem voor Mencia) in de hoofdrol, zie onderaan de tekst de volledige blend.
De druiven komen van bijna 100 (!) jaar oude stokken, geplant in 1931. Het terroir waar deze stokken staan bestaat uit graniet. Daarnaast groeien de druiven op een hoogte van 450 meter in de Dao regio. Specifiek in het dorpje Nelas, vlakbij Viseu.
De oogst vond plaats op 7 september 2022. 2022 was een erg warm jaar met zeer weinig regen. Er viel het gehele jaar slechts 665 mm regen. Dat maakt dat deze jaargang net wat meer tannine en een steviger profiel heeft dan de 2021. De wijn is 15 dagen vergist in lagares (grote, open vaten). 30% als whole bunch (hele trossen met steeltjes) en overgepompt naar roestvrijstaal voor drie maanden. Daarna rijpt de wijn nog in houten vaten voor de duur van een jaar. Gebotteld in juli 2023.
In de neus vinden we donkerrood fruit en een wat aards karakter. In de mond krijgen we een wijn met veel energie, een goede zuurgraad en spanning. Er is ook iets groens in te vinden, wat te herleiden is naar de whole bunch fermentatie. De wijn bezit voldoende kracht, maar bezit daarnaast ook sappig, crunchy fruit met een prachtige balans. Dit is een wijn die een stevig gerecht aankan maar ook niet zal overheersen bij een wat lichtere maaltijd. Een ware alleskunner uit de Dao regio.
Een wijn die al prima op dronk is, op dit moment nog wel iets beter tot zijn recht komt na wat lucht maar nog zeker meer dan prima een aantal jaar kan rijpen.
Van deze jaargang zijn er slechts 1690 flessen gemaakt.
Druif: 60% Jaen (mencia), 15% Baga, 12% Tinta Roriz (tempranillo), 4%Trincadeira, 3% Camarate (Castelão), 1% Mourisco, 5% White grapes (Fernao Pires, Malvasia Fina, Malvasia Rei en Uva Cão)
Alcohol: 12%
Jaargang: 2022
Pormenor – Ginga Nat’Cool 2022
Nat'Cool is een project dat inmiddels al weer best wat jaren geleden is opgestart door Niepoort. Inmiddels doen meerdere producenten in Portugal, Duitsland en Spanje hieraan mee. Het idee achter Nat'Cool is dat de wijnen licht en doordrinkbaar zijn, een laag alcoholpercentage hebben en betaalbaar zijn. Oftewel, deze ginga nat'cool (schommel in het Portugees) is lekker glouglou! En niet geheel onbelangrijk omdat we hier te maken hebben met een 'grote slokken wijn'. Hij wordt gebotteld in flessen van een liter. Winst!
Deze Ginga nat'cool hoef je niet te laten rijpen, hij is direct op dronk. Drink hem lichtgekoeld, dan komt hij het best uit de verf.
Druif: touriga franca en tinta barroca
Alcohol: 11%
Jaargang: 2022
Mariana Salvador – Revela Alfrocheiro 2024
Mariana is gek op gamay uit de Beaujolais en had als droom om een soortgelijke wijn te produceren, maar dan in ‘haar’ Portugal. Ze koos uiteindelijk voor de alfrocheiro druif. Deze druif heeft namelijk de zuren, de kleur en voldoende fruit om maceratie middels semi-carbonique toe te passen.
De druiven komen van stokken geplant op granieten bodems, in 2003. Mariana is lange tijd op zoek geweest naar een plot alfrocheiro en vond deze uiteindelijk in Gouveia. Gouveia ligt in de subreigo Serra de Estraela van de Dao.
50% whole bunch en enkel en alleen gerijpt in RVS. Er is bewust gekozen om geen hout te gebruiken om een zo puur mogelijke expressie weer te geven van het druivenras en het terroir.
Het is een wijn boordevol fruit, met goede zuren, wat vegetaals en wat florale tonen. Weelderig bouquet, drinkt fijn door en biedt tegelijkertijd voldoende spanning.
Druif: alfrocheiro
Alcohol: 11,5%
Jaargang: 2024
Pormenor – A de Arinto 2023
Pedro is vrij duidelijk wat betreft deze A de Arinto. Hij heeft gekozen voor een monocepage Arinto, simpelweg omdat deze druif het aankan. De wijn is gemaakt van druiven die komen van een single vineyard die ligt op ruim 650 meter hoogte. De bodem gaat van schist over op graniet. Door de hoogte ontstaat er een interessant microklimaat die er voor zorgt dat de nachten koel zijn en de dagen warm. Mede daarom worden deze druiven ook later geoogst en bevatten dan nog steeds een laag alcoholpercentage.
Deze A de Arinto gaat na de pers door naar gebruikte Franse vaten voor de vergisting en daarna in hetzelfde vat rijpen, zonder battonage. De wijn rijpt 10 maanden en zal daarna nog 2 maanden in RVS verblijven alvorens hij wordt gebotteld. In de neus wat reductie gemengd met een miniem oxidatief randje en wat notigs. In de mond krijgen we citruspower, strakke zuren en wat zoutigs. Nu al heerlijk om te drinken, misschien zelfs wel het meest spannend. Echter kan deze wijn zeker nog een (behoorlijke) tijd rijpen.
Soort: witte wijn
Druif: arinto
Alcohol: 12,5%
Jaargang: 2023
Pormenor – F de Francesa 2021
F de Francesa, een wat nieuwe cuvée van Pormenor, in dezelfde stijl als de A de Arinto. Prachtig fles met een mooie rode waxafsluiting. Tinta francesa, synoniem voor de wat bekendere touriga franca. De druiven komen van een plot op 600 meter hoogte in het dorpje Alijó. Zo’n 50 minuten rijden ten noorden van waar het wijnhuis van Pormenor staat (Barcos). De bodem bestaat uit leisteen en graniet.
De druiven worden volledig whole bunch, dat wil zeggen met hele trossen, vergist. De wijn rijpt een jaar in grote, oude Franse vaten.
De wijn is bijzonder sappig, heeft een groen randje (van de whole bunch) en zit boordevol fruit. Touriga franca heeft van zichzelf fluweelachtige tannines en dat is terug te proeven. Vaak kom je in wijnen waarin deze druif is verwerkt aroma’s tegen van rozen en bramen. Daarnaast proef je ook veel kruidigheid terug en is de wijn sterk aromatisch. Van zichzelf is het een druif met weinig opbrengst, maar staat bekend om zijn kwaliteit.
De wijn deed mij persoonlijk denken aan de betere (blend) wijnen uit Galicië, zoals bijvoorbeeld de wijnen van Envinaté.
2021 was in de Douro, net als andere regio’s, een koeler jaar. Dat is terug te proeven in de wijn. Een prachtig slank profiel, zonder in te boeten op complexiteit. En slechts 11 (!) procent alcohol.
Druif: tinta francesa (touriga franca)
Alcohol: 11%
Jaargang: 2021
Pormenor & Quinta de Santiago – Cisma 2022
Cisma is een samenwerking tussen Pormenor uit de Douro en Quinta de Santiago uit de Vinho Verde. Quinta de Santiago maakt naast hun eigen wijnen, wijn samen met een aantal andere vooraanstaande wijnhuizen uit Portugal. Waaronder dus Pormenor. De druiven komen van de wijngaarden in het dorpje Moncao, een subregio van de Vinho Verde. De wijn is gemaakt van 100% loureiro. Letterlijk vertaald betekent dat laurier. De wijn zou met zijn geur doen denken aan laurier. Niet deze, in ieder geval 😉. De druif produceert langwerpige trossen met een geelgroene druif.
50% rijpt 9 maanden op de lie in RVS en de andere 50% rijpt ook 9 maanden op de lie, maar dan in gebruikte Franse vaten. Limoen, stenig mineraal. De druif wordt vaak geblend met bijvoorbeeld alvarinho, maar hier kiezen Joana en Pedro (de wijnmakers) voor een monocepage. En dat is een interessante keuze, want je krijgt hier een zeer pure expressie van de druif. Er wordt vroeg geoogst en gewerkt met spontane vergisting en nauwelijks sulfietgebruik. In de geur vinden we een minimaal oxidatieve toon, zeer fris en vol in de geur. In de smaak wat groen en vegetaal, drogend, wat ijzer met de nodige structuur. Ik moest denken aan uitgeknepen limoen met de nodige zilte tonen en stenige mineraliteit. En dan hebben we het nog niet over de zuren. Knallend. Dit is wijn voor gevorderden!
Druif: loureiro
Alcohol: 11,5%
Jaargang: 2022
Mariana Salvador – Revela Encruzado 2023
De wijn is gemaakt van 100% encruzado druiven, een druif die veel voorkomt in Portugal, maar ook vaak in een blend verdwijnt. Mariana Salvador kiest er hier voor om de druif eer aan te doen en een monocepage encruzado te maken.
De druiven komen van jonge wijnstokken, geplant in 2018. Het terroir waar deze stokken staan bestaat uit graniet. Daarnaast groeien de druiven op een hoogte van 350 meter in de Dao regio. Specifiek in het dorpje Nelas, vlakbij Viseu.
Het sap van de encruzado druif is van zichzelf wat meer goud van kleur. Naarmate de wijn oudert, zal deze kleur ook steeds gouder worden. Over het algemeen staat de druif bekend als wat lichter en aromatisch. Je komt veel bloemen en citrusfruit tegen. Tegelijkertijd, door het vele fruit, de zuren en het van nature wat meer tannineuze karakter van deze druif, krijg je veel spanning in het glas.
De oogst vond plaats op 30 augustus 2023. 50% is vergist en gerijpt in houten vaten. De andere 50% is vergist en gerijpt op roestvrijstaal. Gebotteld in juni 2024.
Van deze jaargang zijn er slechts 945 flessen gemaakt.
Deze wijn van Mariana Savaldor is goed op dronk is en best nog een paar jaar kan rijpen.
Druif: encruzado
Alcohol: 13%
Jaargang: 2023
Yuka et Clotaire Michal – Songe d’une nuit d’automne 2021
Een wijn gemaakt door Yuka, de vrouw van Clotaire Michal. En dit is haar eerste vintage. Dit is een wat speelsere wijn. Komt wat meer funky over, zonder springerig te zijn. Tegelijkertijd heeft deze wijn wat meer body en komt wat gestructureerder over. De wijn heeft ook wat meer reductie in zich. Clotaire gaf aan dat zijn vrouw daar meer van houdt dan hijzelf. De wijn rijpt voor de helft in eiken vaten, de andere helft in vezelvaten ‘cuve fibre’. Whole bunch en uiteraard semi carbonique. De stokken staan op roze granietzand. Een wijn om wat meer voor te gaan zitten, de tijd voor te nemen óf op te leggen. Want naar verwachting rijpt dit net als Clotaire zijn wijnen meer dan prima.
Druif: gamay
Alcohol: 12,5%
Jaargang: 2021
Hermanos Peciña – Finca Iscorta Gran Reserva 2015
Deze gran reserva wordt gemaakt van de beste druiven van een wijngaard, Finca Iscorta. De beste druiven zijn voor deze cuvée gebruikt. Deze wijn wordt alleen in de allerbeste jaren gemaakt. De vorige jaargang was uit het magische 2010. Echter wordt door diverse gerenommeerde bodega's uit Rioja 2015 wellicht als nóg beter gezien.
Er wordt gewerkt met zeer lage opbrengsten. Deze finca iscorta gran reserva krijgt een lange opvoeding van 48 maanden op gebruikt Amerikaans eiken. Net als bij de andere wijnen van dit huis wordt ook hier gebruik gemaakt van de ‘barrel to barrel’ methode en wordt de wijn gedurende de 48 maanden, elke 6 maanden overgepompt naar een ander vat. Na de rijping op vat krijgt hij nog 48 maanden rust in de fles, op het domein. Pas daarna brengt het wijnhuis deze wijn op de markt.
In de neus een zeer aromatische wijn boordevol rood fruit en daarnaast duidelijk, weelderig rioja. Dit is een wijn die je prima, na wat ademruimte, nu al kan consumeren. Tegelijkertijd, door de rijping en het vele overpompen is deze finca iscorta gran reserva ook behoorlijk wat gewend en zal nog jaren goed kunnen rijpen. Een wijn met veel potentie.
Druif: 94% tempranillo, 3% garnacha en 2% graciano
Alcohol: 15%
Jaargang: 2015
Pormenor – Trilho branco 2022
Dit is de tweede jaargang van de cuvée Trilho Branco. De enige eerdere editie werd gemaakt in 2020. Er zijn slechts 1.180 flessen geproduceerd. De wijn is gemaakt van rabigato en arinto, afkomstig van stokken die meer dan 90 jaar oud zijn. De wijngaard ligt op ruim 600 meter hoogte en is oostelijk georiënteerd. De bodem bestaat uit gele schist en graniet, typerend voor het gebied rond Pombal de Ansiães in de Douro Superior.
2022 was een droog jaar. De witte wijnen uit deze jaargang kunnen in hun jeugd daardoor wat nerveus overkomen. Toch is het gelukt om opnieuw een wijn te maken met een hoge zuurgraad en veel spanning. Mede door het karakter van het oogstjaar is dit een wijn die over een jaar of vijf waarschijnlijk nog beter tot zijn recht komt.
Na een zorgvuldige selectie werden de druiven in z’n geheel geperst — whole bunch dus. Het sap werd niet geklaard en fermenteerde spontaan in gebruikte Franse eiken vaten van 500 liter, met uitsluitend inheemse gisten. De wijn rijpte een jaar op de fijne lies in vat, gevolgd door nog zes maanden in roestvrij staal. Voor botteling werd geen sulfiet toegevoegd. De wijn is ongefilterd en niet geklaard, wat betekent dat er eventueel wat bezinksel in de fles kan ontstaan.
Zoals bij al Pedro’s wijnen is de werkwijze minimalistisch: zo min mogelijk interventie.
In het glas krijg je een wijn met een heldere, licht strogele kleur. Strak, zoutig en levendig, met fijne spanning. Niet per se een fruitige stijl, eerder mineraal en lineair. De lengte is indrukwekkend. Must try!
Druif: rabigato en arinto
Alcohol: 12%
Jaargang: 2022
Dona Berta- Espumante Bruto Reserva Rabigato 2017
Wat begon als een grap, werd een succesvolle ervaring. In het laatste jaar van de oprichter van Quinta do Carrenho, besloot hij Sparkling Rabigato te maken. Hij was er van overtuigd dat de druif rabigato de juiste zuurgraad heeft. In 2011 maakte hij de eerste jaargang, en dat bleek een succes.
Zoals ik eerder schreef bestaat deze espumante bruto uit een monocepage rabigato. Gemaakt volgens de traditionele methode. Na de vergisting blijven de druiven nog een jaar in contact met de gistcellen om romigheid en textuur aan te brengen.
De bubbel wordt alleen in jaren gemaakt waarin het kan en er wordt verwacht dat de perfecte mix van een aantal factoren er voor zorgt dat alles samen zal komen.
Bij deze espumante bruto vind je in de geur wat tonen van brioche, de frisheid valt op. In de smaak een zeer fijne bubbel, die lang blijft hangen zonder erg overheersend te zijn. Een groot succes, in de Champagne zou je voor deze kwaliteit het dubbele betalen.
Soort: mousserend
Druif: 100% rabigato
Alcohol: 12,5%
Jaargang: 2017
Pormenor – Rose 2022
Pormenor maakt ook een rosé, en dat is erg goed gelukt. Deze wijn is gemaakt van druiven die komen van 50 jaar oude stokken die staan geplant op zo’n 500 tot 600 meter hoogte. De wijn is gemaakt met minimale interventie wat betekent spontane vergisting, fermentatie zonder temperatuurcontrole en geen battonage. De wijn rijpt op RVS op de lie totdat deze wordt gebotteld.
De wijn heeft een mooie, volle kleur. Hier hoef je geen Provence-achtige kleur te verwachten. De wijn ruikt en smaakt naar jong, fris rood fruit, heeft een fijne mineraliteit met fijne zuren. De wijn is prima te drinken, maar kan ook best nog even rijpen.
Ook deze rosé gaat lekker bij een visje, maar kan bijvoorbeeld ook prima een pastamaaltijd hebben.
Soort: rosé
Druif: tinta barocca en touriga franca
Alcohol: 11,5%
Jaargang: 2022