Resultaat 25–36 van de 48 resultaten wordt getoondGesorteerd op nieuwste
Mariana Salvador – Revela Encruzado 2023
De wijn is gemaakt van 100% encruzado druiven, een druif die veel voorkomt in Portugal, maar ook vaak in een blend verdwijnt. Mariana Salvador kiest er hier voor om de druif eer aan te doen en een monocepage encruzado te maken.
De druiven komen van jonge wijnstokken, geplant in 2018. Het terroir waar deze stokken staan bestaat uit graniet. Daarnaast groeien de druiven op een hoogte van 350 meter in de Dao regio. Specifiek in het dorpje Nelas, vlakbij Viseu.
Het sap van de encruzado druif is van zichzelf wat meer goud van kleur. Naarmate de wijn oudert, zal deze kleur ook steeds gouder worden. Over het algemeen staat de druif bekend als wat lichter en aromatisch. Je komt veel bloemen en citrusfruit tegen. Tegelijkertijd, door het vele fruit, de zuren en het van nature wat meer tannineuze karakter van deze druif, krijg je veel spanning in het glas.
De oogst vond plaats op 30 augustus 2023. 50% is vergist en gerijpt in houten vaten. De andere 50% is vergist en gerijpt op roestvrijstaal. Gebotteld in juni 2024.
Van deze jaargang zijn er slechts 945 flessen gemaakt.
Deze wijn van Mariana Savaldor is goed op dronk is en best nog een paar jaar kan rijpen.
Druif: encruzado
Alcohol: 13%
Jaargang: 2023
Yuka et Clotaire Michal – Libre Pensée 2021
Libre pensée, oftewel ‘vrije gedachte’. Dit betreft de voormalige ‘La Napoleon’ cuvée. Deze napoleon vond ik zelf een aantal jaar geleden een van de beste ‘beaujolais villages’. Inmiddels bottelt CLotaire Michal deze wijn als Vin de France, zie hierover meer uitleg bij de beschrijving van het wijnhuis. Gemaakt volgens biologische principes. Extreem sappige Beaujolais met een natuurlijk tintje. De wijn is echter zeer stabiel en geschikt om nog jaren te rijpen. Dit gaat prima nog 5 a 7 jaar mee. De wijn rijpt voor de helft in eiken vaten, de andere helft in vezelvaten ‘cuve fibre’. Whole bunch en uiteraard, semi carbonique. De stokken staan op roze granietzand.
Deze Libre Pensée van Clotaire Michal zit boordevol fruit, heeft een fijne kruidigheid in zich, indrukwekkende finesse en zeer mooie lengte. Een wijn die het prima aan kan om ‘zo’ te drinken maar kan ook een stevigere maaltijd kan deze Libre Pensée hebben.
Druif: gamay
Alcohol: 11,5%
Jaargang: 2021
Yuka et Clotaire Michal – Songe d’une nuit d’automne 2021
Een wijn gemaakt door Yuka, de vrouw van Clotaire Michal. En dit is haar eerste vintage. Dit is een wat speelsere wijn. Komt wat meer funky over, zonder springerig te zijn. Tegelijkertijd heeft deze wijn wat meer body en komt wat gestructureerder over. De wijn heeft ook wat meer reductie in zich. Clotaire gaf aan dat zijn vrouw daar meer van houdt dan hijzelf. De wijn rijpt voor de helft in eiken vaten, de andere helft in vezelvaten ‘cuve fibre’. Whole bunch en uiteraard semi carbonique. De stokken staan op roze granietzand. Een wijn om wat meer voor te gaan zitten, de tijd voor te nemen óf op te leggen. Want naar verwachting rijpt dit net als Clotaire zijn wijnen meer dan prima.
Druif: gamay
Alcohol: 12,5%
Jaargang: 2021
Hermanos Peciña – Finca Iscorta Gran Reserva 2015
Deze gran reserva wordt gemaakt van de beste druiven van een wijngaard, Finca Iscorta. De beste druiven zijn voor deze cuvée gebruikt. Deze wijn wordt alleen in de allerbeste jaren gemaakt. De vorige jaargang was uit het magische 2010. Echter wordt door diverse gerenommeerde bodega's uit Rioja 2015 wellicht als nóg beter gezien.
Er wordt gewerkt met zeer lage opbrengsten. Deze finca iscorta gran reserva krijgt een lange opvoeding van 48 maanden op gebruikt Amerikaans eiken. Net als bij de andere wijnen van dit huis wordt ook hier gebruik gemaakt van de ‘barrel to barrel’ methode en wordt de wijn gedurende de 48 maanden, elke 6 maanden overgepompt naar een ander vat. Na de rijping op vat krijgt hij nog 48 maanden rust in de fles, op het domein. Pas daarna brengt het wijnhuis deze wijn op de markt.
In de neus een zeer aromatische wijn boordevol rood fruit en daarnaast duidelijk, weelderig rioja. Dit is een wijn die je prima, na wat ademruimte, nu al kan consumeren. Tegelijkertijd, door de rijping en het vele overpompen is deze finca iscorta gran reserva ook behoorlijk wat gewend en zal nog jaren goed kunnen rijpen. Een wijn met veel potentie.
Druif: 94% tempranillo, 3% garnacha en 2% graciano
Alcohol: 15%
Jaargang: 2015
Bruno Dubois – Villa Parisienne Saumur-Champigny 2021
Deze villa parisienne is een cuvée van 100% cabernet franc van 45 jaar oude stokken. De druiven die gebruikt zijn voor deze wijn komen van twee percelen van slechts 0,38 ha en 0,42 ha. Het terroir kenmerkt zich door ‘rode grond’ met veel klei op tufsteenkrijt en rots.
Er worden groenbemesters (wikke, tuinboon, rogge, radijs, et cetera.) gezaaid in de herfst om de grond te decompacteren. Daarnaast zorgt dit voor een drainerende werking tijdens de winter en wordt er in kleine hoeveelheden mest toegevoegd voor een beter bodemleven.
Er wordt logischerwijs handmatig geoogst en 100% ontsteeld. De fermentatie vindt plaats in betonnen vaten gedurende 3 weken. De wijn rijpt vervolgens ruim 12 maanden in zandstenen potten. Deze potten zijn gebrand op 1100 graden en laat daardoor minder zuurstof door dan bijvoorbeeld terracotta, dat gebrand wordt op 800 graden. Minder zuurstof in de wijn, betekent meer frisheid in de wijn. De wijn wordt gebotteld in de herfst na de volgende herfst.
Je krijgt in deze villa parisienne een prachtige, pure expressie van de cabernet franc. Het is een jonge wijn, die prima nog een tijd kan rijpen. Wanneer je hem jong drinkt is hij gebaat bij lucht. De wijn zit boordevol fruit, heeft wat structuur door de tannine en heeft een prettig ‘rauw’ randje.
Soort: rode wijn
Druif: 100% cabernet franc
Alcohol: 12,5%
Jaargang: 2021
Bruno Dubois – Plume Saumur-Champigny 2021
Deze plume is een cuvée gemaakt van 100% cabernet franc. De leeftijd van de stokken is 40 jaar. Er worden groenbemesters (wikke, tuinboon, rogge, radijs, et cetera.) gezaaid in de herfst om de grond te decompacteren. Daarnaast zorgt dit voor een drainerende werking tijdens de winter en wordt er in kleine hoeveelheden mest toegevoegd voor een beter bodemleven.
De druiventrossen worden ontsteelt alvorens ze worden gevinifieerd. Er wordt zo goed als niet ingegrepen tijdens de fermenatie, rijping en botteling om een wijn te produceren die zich laat gelden als puur sap. De wijn rijpt 5 tot 6 maanden in betonnen vaten, afhankelijk van het oogstjaar. In het glas krijg je een wijn bomvol rood en zwart fruit met daarnaast een fijne kruidigheid. Dit is een wijn die geschikt is om jong te drinken. Hij is toegankelijk, maar biedt tegelijkertijd voldoende spanning doormiddel van een fijne structuur en prettige zuurgraad. Waar de overige cabernet francs van Bruno wat compacter zijn en meer tannine hebben, is deze plume wat meer funky zonder over te komen als een opvallende natuurwijn.
Soort: rode wijn
Druif: 100% cabernet franc
Alcohol: 12%
Jaargang: 2021
Pormenor – Trilho branco 2022
Dit is de tweede jaargang van de cuvée Trilho Branco. De enige eerdere editie werd gemaakt in 2020. Er zijn slechts 1.180 flessen geproduceerd. De wijn is gemaakt van rabigato en arinto, afkomstig van stokken die meer dan 90 jaar oud zijn. De wijngaard ligt op ruim 600 meter hoogte en is oostelijk georiënteerd. De bodem bestaat uit gele schist en graniet, typerend voor het gebied rond Pombal de Ansiães in de Douro Superior.
2022 was een droog jaar. De witte wijnen uit deze jaargang kunnen in hun jeugd daardoor wat nerveus overkomen. Toch is het gelukt om opnieuw een wijn te maken met een hoge zuurgraad en veel spanning. Mede door het karakter van het oogstjaar is dit een wijn die over een jaar of vijf waarschijnlijk nog beter tot zijn recht komt.
Na een zorgvuldige selectie werden de druiven in z’n geheel geperst — whole bunch dus. Het sap werd niet geklaard en fermenteerde spontaan in gebruikte Franse eiken vaten van 500 liter, met uitsluitend inheemse gisten. De wijn rijpte een jaar op de fijne lies in vat, gevolgd door nog zes maanden in roestvrij staal. Voor botteling werd geen sulfiet toegevoegd. De wijn is ongefilterd en niet geklaard, wat betekent dat er eventueel wat bezinksel in de fles kan ontstaan.
Zoals bij al Pedro’s wijnen is de werkwijze minimalistisch: zo min mogelijk interventie.
In het glas krijg je een wijn met een heldere, licht strogele kleur. Strak, zoutig en levendig, met fijne spanning. Niet per se een fruitige stijl, eerder mineraal en lineair. De lengte is indrukwekkend. Must try!
Druif: rabigato en arinto
Alcohol: 12%
Jaargang: 2022
Hermanos Peciña – Reserva 2016
Deze reserva is gemaakt van de beste druiven uit de eigen wijngaarden in San Vicente de la Sonsierra, met een kalkhoudende kleigrond. De druiven worden gekneusd en op natuurlijke wijze gefermenteerd met wilde gist in roestvrijstalen tanks.
Daarna rijpt deze reserva 36 maanden in gebruikte Amerikaanse eikenhouten vaten. Eens per 6 maanden wordt de wijn overgepompt door middel van de traditionele methode, "barrel to barrel", wat zorgt voor een natuurlijke decantatie. Na minimaal 18 maanden op fles te hebben gelegen, vindt de wijn zijn evenwicht en is wat betreft Hermanos de Pecina klaar voor consumptie. De wijn wordt ongeklaard en ongefilterd gebotteld. In het glas krijg je een baksteenkleurige wijn. In de neus krijg je een op- en top zwoele rioja. In de smaak een zeer zachte wijn met een fluwele afdronk. Nu al heerlijk te drinken, maar kan prima nog een tijd mee.
De wijnen van Hermanos Pecina hebben even wat tijd nodig in het glas om op te bloeien. Geduld zal worden beloond!
Soort: rode wijn
Druif: 95% tempranillo, 3% graciano en 2% garnacha
Alcohol: 14,5%
Jaargang: 2016
Dona Berta- Espumante Bruto Reserva Rabigato 2017
Wat begon als een grap, werd een succesvolle ervaring. In het laatste jaar van de oprichter van Quinta do Carrenho, besloot hij Sparkling Rabigato te maken. Hij was er van overtuigd dat de druif rabigato de juiste zuurgraad heeft. In 2011 maakte hij de eerste jaargang, en dat bleek een succes.
Zoals ik eerder schreef bestaat deze espumante bruto uit een monocepage rabigato. Gemaakt volgens de traditionele methode. Na de vergisting blijven de druiven nog een jaar in contact met de gistcellen om romigheid en textuur aan te brengen.
De bubbel wordt alleen in jaren gemaakt waarin het kan en er wordt verwacht dat de perfecte mix van een aantal factoren er voor zorgt dat alles samen zal komen.
Bij deze espumante bruto vind je in de geur wat tonen van brioche, de frisheid valt op. In de smaak een zeer fijne bubbel, die lang blijft hangen zonder erg overheersend te zijn. Een groot succes, in de Champagne zou je voor deze kwaliteit het dubbele betalen.
Soort: mousserend
Druif: 100% rabigato
Alcohol: 12,5%
Jaargang: 2017
Pormenor – Trilho tinto 2019
Deze trilho tinto is de topcuvée van het rode gamma van Pormenor. Trilho, wat letterlijk ‘het spoor’ betekent in het Portugees. Gemaakt van een op- en top Portugese blend met daarin touriga franca, tinta roriz en tinta barocca. De stokken zijn ruim 80 jaar oud en staan op een hoogte van ruim 650 meter. Bodem van schist en graniet. Fermentatie vindt spontaan plaats, zonder toevoegingen én in open (zeer oude) Balseiro vaten. Deze balseiro vaten kom je vaker tegen, bij Portwijn.
De druiven van deze trilho tinto worden, op een vriendelijke manier, gekneusd met de voeten. 1/3 van de druiven is whole bunch, 1/3 is half bunch and 1/3 alleen de druif zelf. Naderhand rijpt de wijn voor 24 maanden in gebruikt Frans hout van 225 en 500 liter. Deze topwijn geeft in de neus frisheid met zelfs wat groenigs, mineraal en veel rood fruit. Ook deze wijn kun je prima al drinken, maar zal ook nog jaren meer dan prima rijpen op fles.
Soort: rode wijn
Druif: touriga franca, tinta roriz en tinta barocca
Alcohol: 13%
Jaargang: 2019
Pormenor – Tinto 2020
Deze tinto van Pedro is gemaakt van de druiven touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barocca en rufete. De druiven komen van plots die gericht zijn op zowel het noorden als het oosten. De stokken zijn ruim 60 jaar oud en staan op een hoogte van 500 meter. De fermentatie vindt plaats in RVS zonder toevoegingen, deels whole bunch. Daarna rijpt de wijn voor 20 maanden in gebruikt Frans hout.
Deze tinto is een frisse rode wijn met een subtiele hint hout in de neus en donker fruit in de mond. Kan meteen al heerlijk gedronken worden, maar kan prima nog een paar jaar rijpen op fles.
Soort: rode wijn
Druif: touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barocca en rufete
Alcohol: 12,5%
Jaargang: 2020
Pormenor – Rose 2022
Pormenor maakt ook een rosé, en dat is erg goed gelukt. Deze wijn is gemaakt van druiven die komen van 50 jaar oude stokken die staan geplant op zo’n 500 tot 600 meter hoogte. De wijn is gemaakt met minimale interventie wat betekent spontane vergisting, fermentatie zonder temperatuurcontrole en geen battonage. De wijn rijpt op RVS op de lie totdat deze wordt gebotteld.
De wijn heeft een mooie, volle kleur. Hier hoef je geen Provence-achtige kleur te verwachten. De wijn ruikt en smaakt naar jong, fris rood fruit, heeft een fijne mineraliteit met fijne zuren. De wijn is prima te drinken, maar kan ook best nog even rijpen.
Ook deze rosé gaat lekker bij een visje, maar kan bijvoorbeeld ook prima een pastamaaltijd hebben.
Soort: rosé
Druif: tinta barocca en touriga franca
Alcohol: 11,5%
Jaargang: 2022