Pormenor – Branco 2024

 15,95 incl. btw
De basiswijn van Pormenor betreft deze ‘branco’, gemaakt van klassieke Douro-varieteiten rabigato, malvasia fina, codega de larinho en gouveio. De druiven voor deze wijn komen van 40 jaar oude stokken, geplant op 450 tot 600 meter hoogte. De bodem bestaat hier uit schist. De wijnen van Pormenor kenmerken zich door minimale interventie. In de wijngaard, maar ook in de kelder. Dat betekent spontane vergisting, geen malo en geen battonage. Een klein deel van het sap rijpt op Frans hout, dit ligt echter alles behalve op de voorgrond. De wijn rijpt op de lie en krijgt daardoor een natuurlijk vetje met zich mee. Kortom: deze branco kenmerkt zich door ragfijne zuurgraad, mineraliteit en florale aroma’s. Een wijn die zich uitstekend laat combineren met wat lichtere maaltijden zoals een salade, zachte kaas maar kan ook prima een gerecht met bijvoorbeeld kip hebben. Soort: witte wijn Druif: Rabigato, Malvasia Fina, Codega de Larinho en Gouveio Alcohol: 12,5% Jaargang: 2024

Yuka et Clotaire Michal – Libre Pensée 2021

Oorspronkelijke prijs was: € 21,95.Huidige prijs is: € 17,95. incl. btw
Libre pensée, oftewel ‘vrije gedachte’. Dit betreft de voormalige ‘La Napoleon’ cuvée. Deze napoleon vond ik zelf een aantal jaar geleden een van de beste ‘beaujolais villages’. Inmiddels bottelt CLotaire Michal deze wijn als Vin de France, zie hierover meer uitleg bij de beschrijving van het wijnhuis. Gemaakt volgens biologische principes. Extreem sappige Beaujolais met een natuurlijk tintje. De wijn is echter zeer stabiel en geschikt om nog jaren te rijpen. Dit gaat prima nog 5 a 7 jaar mee. De wijn rijpt voor de helft in eiken vaten, de andere helft in vezelvaten ‘cuve fibre’. Whole bunch en uiteraard, semi carbonique. De stokken staan op roze granietzand. Deze Libre Pensée van Clotaire Michal zit boordevol fruit, heeft een fijne kruidigheid in zich, indrukwekkende finesse en zeer mooie lengte. Een wijn die het prima aan kan om ‘zo’ te drinken maar kan ook een stevigere maaltijd kan deze Libre Pensée hebben. Druif: gamay Alcohol: 11,5% Jaargang: 2021

Hermanos Peciña – Reserva 2016

 19,95 incl. btw
Deze reserva is gemaakt van de beste druiven uit de eigen wijngaarden in San Vicente de la Sonsierra, met een kalkhoudende kleigrond. De druiven worden gekneusd en op natuurlijke wijze gefermenteerd met wilde gist in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt deze reserva 36 maanden in gebruikte Amerikaanse eikenhouten vaten. Eens per 6 maanden wordt de wijn overgepompt door middel van de traditionele methode, "barrel to barrel", wat zorgt voor een natuurlijke decantatie. Na minimaal 18 maanden op fles te hebben gelegen, vindt de wijn zijn evenwicht en is wat betreft Hermanos de Pecina klaar voor consumptie. De wijn wordt ongeklaard en ongefilterd gebotteld. In het glas krijg je een baksteenkleurige wijn. In de neus krijg je een op- en top zwoele rioja. In de smaak een zeer zachte wijn met een fluwele afdronk. Nu al heerlijk te drinken, maar kan prima nog een tijd mee. De wijnen van Hermanos Pecina hebben even wat tijd nodig in het glas om op te bloeien. Geduld zal worden beloond! Soort: rode wijn Druif: 95% tempranillo, 3% graciano en 2% garnacha Alcohol: 14,5% Jaargang: 2016

Pormenor – Tinto 2020

 16,95 incl. btw
Deze tinto van Pedro is gemaakt van de druiven touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barocca en rufete. De druiven komen van plots die gericht zijn op zowel het noorden als het oosten. De stokken zijn ruim 60 jaar oud en staan op een hoogte van 500 meter. De fermentatie vindt plaats in RVS zonder toevoegingen, deels whole bunch. Daarna rijpt de wijn voor 20 maanden in gebruikt Frans hout. Deze tinto is een frisse rode wijn met een subtiele hint hout in de neus en donker fruit in de mond. Kan meteen al heerlijk gedronken worden, maar kan prima nog een paar jaar rijpen op fles. Soort: rode wijn Druif: touriga franca, tinta roriz, tinta amarela, tinta barocca en rufete Alcohol: 12,5% Jaargang: 2020

Mariana Salvador – Revela Encruzado 2023

 21,95 incl. btw
De wijn is gemaakt van 100% encruzado druiven, een druif die veel voorkomt in Portugal, maar ook vaak in een blend verdwijnt. Mariana Salvador kiest er hier voor om de druif eer aan te doen en een monocepage encruzado te maken. De druiven komen van jonge wijnstokken, geplant in 2018. Het terroir waar deze stokken staan bestaat uit graniet. Daarnaast groeien de druiven op een hoogte van 350 meter in de Dao regio. Specifiek in het dorpje Nelas, vlakbij Viseu. Het sap van de encruzado druif is van zichzelf wat meer goud van kleur. Naarmate de wijn oudert, zal deze kleur ook steeds gouder worden. Over het algemeen staat de druif bekend als wat lichter en aromatisch. Je komt veel bloemen en citrusfruit tegen. Tegelijkertijd, door het vele fruit, de zuren en het van nature wat meer tannineuze karakter van deze druif, krijg je veel spanning in het glas. De oogst vond plaats op 30 augustus 2023. 50% is vergist en gerijpt in houten vaten. De andere 50% is vergist en gerijpt op roestvrijstaal. Gebotteld in juni 2024. Van deze jaargang zijn er slechts 945 flessen gemaakt. Deze wijn van Mariana Savaldor is goed op dronk is en best nog een paar jaar kan rijpen. Druif: encruzado Alcohol: 13% Jaargang: 2023

Pormenor & Quinta de Santiago – Cisma 2022

 22,95 incl. btw
Cisma is een samenwerking tussen Pormenor uit de Douro en Quinta de Santiago uit de Vinho Verde. Quinta de Santiago maakt naast hun eigen wijnen, wijn samen met een aantal andere vooraanstaande wijnhuizen uit Portugal. Waaronder dus Pormenor. De druiven komen van de wijngaarden in het dorpje Moncao, een subregio van de Vinho Verde. De wijn is gemaakt van 100% loureiro. Letterlijk vertaald betekent dat laurier. De wijn zou met zijn geur doen denken aan laurier. Niet deze, in ieder geval 😉. De druif produceert langwerpige trossen met een geelgroene druif. 50% rijpt 9 maanden op de lie in RVS en de andere 50% rijpt ook 9 maanden op de lie, maar dan in gebruikte Franse vaten. Limoen, stenig mineraal. De druif wordt vaak geblend met bijvoorbeeld alvarinho, maar hier kiezen Joana en Pedro (de wijnmakers) voor een monocepage. En dat is een interessante keuze, want je krijgt hier een zeer pure expressie van de druif. Er wordt vroeg geoogst en gewerkt met spontane vergisting en nauwelijks sulfietgebruik. In de geur vinden we een minimaal oxidatieve toon, zeer fris en vol in de geur. In de smaak wat groen en vegetaal, drogend, wat ijzer met de nodige structuur. Ik moest denken aan uitgeknepen limoen met de nodige zilte tonen en stenige mineraliteit. En dan hebben we het nog niet over de zuren. Knallend. Dit is wijn voor gevorderden! Druif: loureiro Alcohol: 11,5% Jaargang: 2022

Podcastpakket 1 – Klare Wijn Podcast Portugal

Oorspronkelijke prijs was: € 113,18.Huidige prijs is: € 107,00. incl. btw
Zoals in de podcast besproken, die je overigens terug kunt luisteren via deze (toevoegen) link zitten in dit pakket de onderstaande wijnen, klik op de wijn om naar de specifieke beschrijving per wijn te gaan. Quinta de Santiago - Espumante alvarinho reserva 2022 (Vinho Verde) Pormenor - Branco 2023/2024 (Douro) Quinta de Santiago & Pormenor - Cisma 2022 (Vinho Verde) Casal das Aires - Chardonnay 2023 (Tejo) Quinta do Javali - Tinto 2023 (Douro) Pormenor - Tinto 2020 (Douro) De doos wordt gratis verzonden. Neem gerust ook een kijkje in de shop voor onze overige selectie Portugese wijnen of een aantal Spaanse en Franse wijnen in de aanbieding (voor deze wijnen geldt op = op).  

Pormenor – Branco Reserva 2023

 28,95 incl. btw
Deze branco reserva is gemaakt van voornamelijk rabigato. Daaraan is een klein deel malvasia fina toegevoegd. De druiven komen van stokken met de leeftijd van ruim 85 jaar die geplant staan op 550 tot 650 meter hoogte in de Douro Superior. De exposities zijn Noordelijk en Zuidoostelijk, de bodem bestaat uit schist en graniet. De fermentatie vond plaats in Franse vaten van 228 en 500 liter, zonder temperatuurcontrole. De wijn rijpt vervolgens, zonder battonage, op de lie in hetzelfde vat voor de duur van 10 maanden. Daarna volgen 6 maanden RVS, voordat de wijn wordt gebotteld. In de neus floraal en mineraal. In de smaak krijg je heel fijne zuren, hoge intensiteit, citrus, ananas, wat kruidigheid en een behoorlijke lengte. Deze branco reserva is prima nu te drinken, maar zal ook nog zeker best wat jaren kunnen rijpen. Deze wijn kun je goed combineren met (vette) vis of bijvoorbeeld een risotto. Soort: witte wijn Druif: rabigato en malvasia fina Alcohol: 12,5% Jaargang: 2023

Pormenor – Rose 2022

Oorspronkelijke prijs was: € 14,95.Huidige prijs is: € 12,95. incl. btw
Pormenor maakt ook een rosé, en dat is erg goed gelukt. Deze wijn is gemaakt van druiven die komen van 50 jaar oude stokken die staan geplant op zo’n 500 tot 600 meter hoogte. De wijn is gemaakt met minimale interventie wat betekent spontane vergisting, fermentatie zonder temperatuurcontrole en geen battonage. De wijn rijpt op RVS op de lie totdat deze wordt gebotteld. De wijn heeft een mooie, volle kleur. Hier hoef je geen Provence-achtige kleur te verwachten. De wijn ruikt en smaakt naar jong, fris rood fruit, heeft een fijne mineraliteit met fijne zuren. De wijn is prima te drinken, maar kan ook best nog even rijpen. Ook deze rosé gaat lekker bij een visje, maar kan bijvoorbeeld ook prima een pastamaaltijd hebben. Soort: rosé Druif: tinta barocca en touriga franca Alcohol: 11,5% Jaargang: 2022

Hermanos Peciña – Gran Reserva 2011

 31,95 incl. btw
Deze gran reserva wordt gemaakt van de beste druiven, die groeien aan de oudste stokken. Er wordt gewerkt met zeer lage opbrengsten. De druiven worden normaliter geplukt in de tweede helft van oktober. Hij krijgt een lange opvoeding van 48 maanden op gebruikt Amerikaans eiken. Net als bij de andere wijnen van dit huis wordt ook hier gebruik gemaakt van de ‘barrel to barrel’ methode en wordt de wijn gedurende de 48 maanden, elke 8 maanden overgepompt naar een ander vat. Na de rijping op vat krijgt hij nog 36 maanden rust in de fles, op het domein. Pas daarna brengt het wijnhuis deze gran reserva op de markt. In de neus wordt al snel duidelijk dat je te maken hebt met een gran reserva. Tikje stoffig en tegelijkertijd vol met donker fruit. Dit is een wijn die je prima, na wat ademruimte, nu al kan consumeren. Tegelijkertijd, door de rijping en het vele overpompen is de wijn ook behoorlijk wat gewend en zal nog jaren goed kunnen rijpen. Tim Atkin, master of wine, komt elk jaar weer even langs op de bodega. Deze jaargang kreeg van hem 92 punten. Luis Gutiérrez, die voor Robert Parker schrijft, gaf deze wijn 91 punten. De wijnen van Hermanos Pecina hebben even wat tijd nodig in het glas om op te bloeien. Geduld zal worden beloond! Soort: rode wijn Druif: 95% tempranillo, 3% graciano en 2% garnacha. Alcohol: 14,5% Jaargang: 2011

Pormenor – A de Arinto 2023

 29,95 incl. btw
Pedro is vrij duidelijk wat betreft deze A de Arinto. Hij heeft gekozen voor een monocepage Arinto, simpelweg omdat deze druif het aankan. De wijn is gemaakt van druiven die komen van een single vineyard die ligt op ruim 650 meter hoogte. De bodem gaat van schist over op graniet. Door de hoogte ontstaat er een interessant microklimaat die er voor zorgt dat de nachten koel zijn en de dagen warm. Mede daarom worden deze druiven ook later geoogst en bevatten dan nog steeds een laag alcoholpercentage. Deze A de Arinto gaat na de pers door naar gebruikte Franse vaten voor de vergisting en daarna in hetzelfde vat rijpen, zonder battonage. De wijn rijpt 10 maanden en zal daarna nog 2 maanden in RVS verblijven alvorens hij wordt gebotteld. In de neus wat reductie gemengd met een miniem oxidatief randje en wat notigs. In de mond krijgen we citruspower, strakke zuren en wat zoutigs. Nu al heerlijk om te drinken, misschien zelfs wel het meest spannend. Echter kan deze wijn zeker nog een (behoorlijke) tijd rijpen. Soort: witte wijn Druif: arinto Alcohol: 12,5% Jaargang: 2023

Bruno Dubois – Villa Parisienne Saumur-Champigny 2021

Oorspronkelijke prijs was: € 21,95.Huidige prijs is: € 17,95. incl. btw
Deze villa parisienne is een cuvée van 100% cabernet franc van 45 jaar oude stokken. De druiven die gebruikt zijn voor deze wijn komen van twee percelen van slechts 0,38 ha en 0,42 ha. Het terroir kenmerkt zich door ‘rode grond’ met veel klei op tufsteenkrijt en rots. Er worden groenbemesters (wikke, tuinboon, rogge, radijs, et cetera.) gezaaid in de herfst om de grond te decompacteren. Daarnaast zorgt dit voor een drainerende werking tijdens de winter en wordt er in kleine hoeveelheden mest toegevoegd voor een beter bodemleven. Er wordt logischerwijs handmatig geoogst en 100% ontsteeld. De fermentatie vindt plaats in betonnen vaten gedurende 3 weken. De wijn rijpt vervolgens ruim 12 maanden in zandstenen potten. Deze potten zijn gebrand op 1100 graden en laat daardoor minder zuurstof door dan bijvoorbeeld terracotta, dat gebrand wordt op 800 graden. Minder zuurstof in de wijn, betekent meer frisheid in de wijn. De wijn wordt gebotteld in de herfst na de volgende herfst. Je krijgt in deze villa parisienne een prachtige, pure expressie van de cabernet franc. Het is een jonge wijn, die prima nog een tijd kan rijpen. Wanneer je hem jong drinkt is hij gebaat bij lucht. De wijn zit boordevol fruit, heeft wat structuur door de tannine en heeft een prettig ‘rauw’ randje. Soort: rode wijn Druif: 100% cabernet franc Alcohol: 12,5% Jaargang: 2021