Hermanos Peciña – Reserva 2016

 19,95 incl. btw
Deze reserva is gemaakt van de beste druiven uit de eigen wijngaarden in San Vicente de la Sonsierra, met een kalkhoudende kleigrond. De druiven worden gekneusd en op natuurlijke wijze gefermenteerd met wilde gist in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt deze reserva 36 maanden in gebruikte Amerikaanse eikenhouten vaten. Eens per 6 maanden wordt de wijn overgepompt door middel van de traditionele methode, "barrel to barrel", wat zorgt voor een natuurlijke decantatie. Na minimaal 18 maanden op fles te hebben gelegen, vindt de wijn zijn evenwicht en is wat betreft Hermanos de Pecina klaar voor consumptie. De wijn wordt ongeklaard en ongefilterd gebotteld. In het glas krijg je een baksteenkleurige wijn. In de neus krijg je een op- en top zwoele rioja. In de smaak een zeer zachte wijn met een fluwele afdronk. Nu al heerlijk te drinken, maar kan prima nog een tijd mee. De wijnen van Hermanos Pecina hebben even wat tijd nodig in het glas om op te bloeien. Geduld zal worden beloond! Soort: rode wijn Druif: 95% tempranillo, 3% graciano en 2% garnacha Alcohol: 14,5% Jaargang: 2016

Quinta de Santiago – Espumante Alvarinho Reserva 2022

 20,50 incl. btw
Quinta de Santiago Alvarinho Espumante Reserva is het sprankelende resultaat van het brede gedachtegoed binnen Quinta de Santiago, waar traditie, terroir en vakmanschap samenkomen. Net als bij hun stille wijnen speelt de focus op puurheid en expressie van de druif centraal.

De espumante is gemaakt van 100% Alvarinho, afkomstig uit percelen rond Monção, waar granietbodems en een koele zeebries zorgen voor een frisse en minerale structuur zorgen. De wijn rijpt 6 maanden op de fijne lies, waarna hij op mag voor een tweede gisting op fles (méthode traditionnelle) gedurende een jaar.

In de neus vinden we verfijnde aroma’s van rijpe citrus, peer, brioche en subtiel gisttoon. De bubbel is fris, elegant, heeft een fijne mousse en is zowel levendig als verfijnd. In de smaak krijg je vooral limoen en groene appel, strakke zuren, minerale spanning en een verfijnde, zijdeachtige textuur die blijft hangen. De zuren en fijne prikkeling maken ‘m perfect als aperitief, maar ook als begeleider van gerechtjes met bijvoorbeeld zeevruchten, sushi of gerookte vis.

Deze Alvarinho Espumante Reserva is enerzijds feestelijk, anderzijds serieus en gastronomisch: een wijn vol verfijning voor wie sprankeling met inhoud zoekt. Druif: Alvarinho

Alcohol: 12,5%

Jaargang: 2022

Mariana Salvador – Revela Encruzado 2023

 21,95 incl. btw
De wijn is gemaakt van 100% encruzado druiven, een druif die veel voorkomt in Portugal, maar ook vaak in een blend verdwijnt. Mariana Salvador kiest er hier voor om de druif eer aan te doen en een monocepage encruzado te maken. De druiven komen van jonge wijnstokken, geplant in 2018. Het terroir waar deze stokken staan bestaat uit graniet. Daarnaast groeien de druiven op een hoogte van 350 meter in de Dao regio. Specifiek in het dorpje Nelas, vlakbij Viseu. Het sap van de encruzado druif is van zichzelf wat meer goud van kleur. Naarmate de wijn oudert, zal deze kleur ook steeds gouder worden. Over het algemeen staat de druif bekend als wat lichter en aromatisch. Je komt veel bloemen en citrusfruit tegen. Tegelijkertijd, door het vele fruit, de zuren en het van nature wat meer tannineuze karakter van deze druif, krijg je veel spanning in het glas. De oogst vond plaats op 30 augustus 2023. 50% is vergist en gerijpt in houten vaten. De andere 50% is vergist en gerijpt op roestvrijstaal. Gebotteld in juni 2024. Van deze jaargang zijn er slechts 945 flessen gemaakt. Deze wijn van Mariana Savaldor is goed op dronk is en best nog een paar jaar kan rijpen. Druif: encruzado Alcohol: 13% Jaargang: 2023

Mariana Salvador – Revela Alfrocheiro 2024

 21,95 incl. btw
Mariana is gek op gamay uit de Beaujolais en had als droom om een soortgelijke wijn te produceren, maar dan in ‘haar’ Portugal. Ze koos uiteindelijk voor de alfrocheiro druif. Deze druif heeft namelijk de zuren, de kleur en voldoende fruit om maceratie middels semi-carbonique toe te passen. De druiven komen van stokken geplant op granieten bodems, in 2003. Mariana is lange tijd op zoek geweest naar een plot alfrocheiro en vond deze uiteindelijk in Gouveia. Gouveia ligt in de subreigo Serra de Estraela van de Dao. 50% whole bunch en enkel en alleen gerijpt in RVS. Er is bewust gekozen om geen hout te gebruiken om een zo puur mogelijke expressie weer te geven van het druivenras en het terroir. Het is een wijn boordevol fruit, met goede zuren, wat vegetaals en wat florale tonen. Weelderig bouquet, drinkt fijn door en biedt tegelijkertijd voldoende spanning. Druif: alfrocheiro Alcohol: 11,5% Jaargang: 2024

Casal das Aires – Chardonnay 2023

 21,95 incl. btw
In Tejo staan naast inheemse druivensoorten ook voor een groot gedeelte internationale druivenrassen aangeplant. Zo ook deze chardonnay, met stokken geplant in 2015. De bodem bestaat in deze wijngaard uit klei- en leemgrond. De handgeplukte druiven worden ‘s ochtends geoogst, om de maximale frisheid van de nacht te behouden en de kwaliteit optimaal te houden. Bij aankomst in de wijnmakerij worden de druiven geselecteerd en zacht geperst en volledig vergist in vaten van 225 liter.

Na de gisting volgt een rijping van 10 maanden op de fijne droesem, zonder battonage, met een gedeeltelijke malolactische gisting die zorgt voor extra rondheid. Daarna rust de wijn nog 3 maanden in roestvrijstalen tanks, gevolgd door 4 maanden rijping op fles.

Deze Casal das Aires chardonnay heeft een mooie balans tussen frisheid en complexiteit, ondanks de relatief jonge stokken. In de neus geeft de wijn aroma’s van steenfruit, limoen, appel en subtiel toast. In de mond komt alles samen: een heldere citrusstructuur met een licht zilte mineraliteit, romigheid en een lange afdronk.

Druif: chardonnay
Jaargang: 2023
Alcohol: 12,5 %

Pormenor & Quinta de Santiago – Cisma 2022

 22,95 incl. btw
Cisma is een samenwerking tussen Pormenor uit de Douro en Quinta de Santiago uit de Vinho Verde. Quinta de Santiago maakt naast hun eigen wijnen, wijn samen met een aantal andere vooraanstaande wijnhuizen uit Portugal. Waaronder dus Pormenor. De druiven komen van de wijngaarden in het dorpje Moncao, een subregio van de Vinho Verde. De wijn is gemaakt van 100% loureiro. Letterlijk vertaald betekent dat laurier. De wijn zou met zijn geur doen denken aan laurier. Niet deze, in ieder geval 😉. De druif produceert langwerpige trossen met een geelgroene druif. 50% rijpt 9 maanden op de lie in RVS en de andere 50% rijpt ook 9 maanden op de lie, maar dan in gebruikte Franse vaten. Limoen, stenig mineraal. De druif wordt vaak geblend met bijvoorbeeld alvarinho, maar hier kiezen Joana en Pedro (de wijnmakers) voor een monocepage. En dat is een interessante keuze, want je krijgt hier een zeer pure expressie van de druif. Er wordt vroeg geoogst en gewerkt met spontane vergisting en nauwelijks sulfietgebruik. In de geur vinden we een minimaal oxidatieve toon, zeer fris en vol in de geur. In de smaak wat groen en vegetaal, drogend, wat ijzer met de nodige structuur. Ik moest denken aan uitgeknepen limoen met de nodige zilte tonen en stenige mineraliteit. En dan hebben we het nog niet over de zuren. Knallend. Dit is wijn voor gevorderden! Druif: loureiro Alcohol: 11,5% Jaargang: 2022

Dona Berta- Espumante Bruto Reserva Rabigato 2017

Oorspronkelijke prijs was: € 32,95.Huidige prijs is: € 24,95. incl. btw
Wat begon als een grap, werd een succesvolle ervaring. In het laatste jaar van de oprichter van Quinta do Carrenho, besloot hij Sparkling Rabigato te maken. Hij was er van overtuigd dat  de druif rabigato de juiste zuurgraad heeft. In 2011 maakte hij de eerste jaargang, en dat bleek een succes. Zoals ik eerder schreef bestaat deze espumante bruto uit een monocepage rabigato. Gemaakt volgens de traditionele methode. Na de vergisting blijven de druiven nog een jaar in contact met de gistcellen om romigheid en textuur aan te brengen. De bubbel wordt alleen in jaren gemaakt waarin het kan en er wordt verwacht dat de perfecte mix van een aantal factoren er voor zorgt dat alles samen zal komen. Bij deze espumante bruto vind je in de geur wat tonen van brioche, de frisheid valt op. In de smaak een zeer fijne bubbel, die lang blijft hangen zonder erg overheersend te zijn. Een groot succes, in de Champagne zou je voor deze kwaliteit het dubbele betalen. Soort: mousserend Druif: 100% rabigato Alcohol: 12,5% Jaargang: 2017

Yuka et Clotaire Michal – Songe d’une nuit d’automne 2021

Oorspronkelijke prijs was: € 28,95.Huidige prijs is: € 24,95. incl. btw
Een wijn gemaakt door Yuka, de vrouw van Clotaire Michal. En dit is haar eerste vintage. Dit is een wat speelsere wijn. Komt wat meer funky over, zonder springerig te zijn. Tegelijkertijd heeft deze wijn wat meer body en komt wat gestructureerder over. De wijn heeft ook wat meer reductie in zich. Clotaire gaf aan dat zijn vrouw daar meer van houdt dan hijzelf.  De wijn rijpt voor de helft in eiken vaten, de andere helft in vezelvaten ‘cuve fibre’. Whole bunch en uiteraard semi carbonique. De stokken staan op roze granietzand. Een wijn om wat meer voor te gaan zitten, de tijd voor te nemen óf op te leggen. Want naar verwachting rijpt dit net als Clotaire zijn wijnen meer dan prima. Druif: gamay Alcohol: 12,5% Jaargang: 2021

Pormenor – F de Francesa 2021

 26,95 incl. btw
F de Francesa, een wat nieuwe cuvée van Pormenor, in dezelfde stijl als de A de Arinto. Prachtig fles met een mooie rode waxafsluiting. Tinta francesa, synoniem voor de wat bekendere touriga franca. De druiven komen van een plot op 600 meter hoogte in het dorpje Alijó. Zo’n 50 minuten rijden ten noorden van waar het wijnhuis van Pormenor staat (Barcos). De bodem bestaat uit leisteen en graniet. De druiven worden volledig whole bunch, dat wil zeggen met hele trossen, vergist. De wijn rijpt een jaar in grote, oude Franse vaten. De wijn is bijzonder sappig, heeft een groen randje (van de whole bunch) en zit boordevol fruit. Touriga franca heeft van zichzelf fluweelachtige tannines en dat is terug te proeven. Vaak kom je in wijnen waarin deze druif is verwerkt aroma’s tegen van rozen en bramen. Daarnaast proef je ook veel kruidigheid terug en is de wijn sterk aromatisch. Van zichzelf is het een druif met weinig opbrengst, maar staat bekend om zijn kwaliteit. De wijn deed mij persoonlijk denken aan de betere (blend) wijnen uit Galicië, zoals bijvoorbeeld de wijnen van Envinaté. 2021 was in de Douro, net als andere regio’s, een koeler jaar. Dat is terug te proeven in de wijn. Een prachtig slank profiel, zonder in te boeten op complexiteit. En slechts 11 (!) procent alcohol. Druif: tinta francesa (touriga franca) Alcohol: 11% Jaargang: 2021

Parapente – Loureiro 2022

 26,95 incl. btw
De Parapente Loureiro komt uit de groene vallei van subgebied Lima in westelijk Vinho Verde. Afkomstig van 25 jaar oude wijnstokken die staan aangeplant op granietbodems. De druiven worden met de hand geoogst in de ochtenduren om de levendigheid te behouden.

De fermentatie vindt spontaan plaats in gebruikte én nieuwe Franse eiken vaten (300L), met 10 maanden rijping op de fijne lie. De eerste 3 maanden met battonage, daarna wordt de wijn met rust gelaten. Het resultaat is een strogele wijn met aroma’s van citrus, sinaasappelschil en peer. Daarnaast valt de wijn ook op door zijn florale tonen. In de mond biedt deze Loureiro levendige zuren, mineraliteit en een fijne en mooie afdronk. Een prachtige expressie van deze druif en de vinho verde.

Slechts 1230 flessen gemaakt.

Druif: loureiro Jaargang: 2022 Alcohol: 11,5 %

Mariana Salvador – Revela red blend 2022

 28,95 incl. btw
Deze revela wijn is gemaakt van een behoorlijk blend met Jaen (synoniem voor Mencia) in de hoofdrol, zie onderaan de tekst de volledige blend. De druiven komen van bijna 100 (!) jaar oude stokken, geplant in 1931. Het terroir waar deze stokken staan bestaat uit graniet. Daarnaast groeien de druiven op een hoogte van 450 meter in de Dao regio. Specifiek in het dorpje Nelas, vlakbij Viseu. De oogst vond plaats op 7 september 2022. 2022 was een erg warm jaar met zeer weinig regen. Er viel het gehele jaar slechts 665 mm regen. Dat maakt dat deze jaargang net wat meer tannine en een steviger profiel heeft dan de 2021. De wijn is 15 dagen vergist in lagares (grote, open vaten). 30% als whole bunch (hele trossen met steeltjes) en overgepompt naar roestvrijstaal voor drie maanden. Daarna rijpt de wijn nog in houten vaten voor de duur van een jaar. Gebotteld in juli 2023. In de neus vinden we donkerrood fruit en een wat aards karakter. In de mond krijgen we een wijn met veel energie, een goede zuurgraad en spanning. Er is ook iets groens in te vinden, wat te herleiden is naar de whole bunch fermentatie. De wijn bezit voldoende kracht, maar bezit daarnaast ook sappig, crunchy fruit met een prachtige balans. Dit is een wijn die een stevig gerecht aankan maar ook niet zal overheersen bij een wat lichtere maaltijd. Een ware alleskunner uit de Dao regio. Een wijn die al prima op dronk is, op dit moment nog wel iets beter tot zijn recht komt na wat lucht maar nog zeker meer dan prima een aantal jaar kan rijpen. Van deze jaargang zijn er slechts 1690 flessen gemaakt. Druif: 60% Jaen (mencia), 15% Baga, 12% Tinta Roriz (tempranillo), 4%Trincadeira, 3% Camarate (Castelão), 1% Mourisco, 5% White grapes (Fernao Pires, Malvasia Fina, Malvasia Rei en Uva Cão) Alcohol: 12% Jaargang: 2022

Pormenor – Branco Reserva 2023

 28,95 incl. btw
Deze branco reserva is gemaakt van voornamelijk rabigato. Daaraan is een klein deel malvasia fina toegevoegd. De druiven komen van stokken met de leeftijd van ruim 85 jaar die geplant staan op 550 tot 650 meter hoogte in de Douro Superior. De exposities zijn Noordelijk en Zuidoostelijk, de bodem bestaat uit schist en graniet. De fermentatie vond plaats in Franse vaten van 228 en 500 liter, zonder temperatuurcontrole. De wijn rijpt vervolgens, zonder battonage, op de lie in hetzelfde vat voor de duur van 10 maanden. Daarna volgen 6 maanden RVS, voordat de wijn wordt gebotteld. In de neus floraal en mineraal. In de smaak krijg je heel fijne zuren, hoge intensiteit, citrus, ananas, wat kruidigheid en een behoorlijke lengte. Deze branco reserva is prima nu te drinken, maar zal ook nog zeker best wat jaren kunnen rijpen. Deze wijn kun je goed combineren met (vette) vis of bijvoorbeeld een risotto. Soort: witte wijn Druif: rabigato en malvasia fina Alcohol: 12,5% Jaargang: 2023