Akutain – Reserva 2017

 29,95 incl. btw
De Akutain reserva is wat mij betreft favoriet uit het gamma. Het heeft de frisheid van de crianza maar bezit ook over de lengte van de gran reserva. De reserva rijpt minimaal 17 maanden op Franse en Amerikaanse vaten en krijgt daarna ook 12 maanden rust in de fles, op het domein. Als je van op en top rioja houdt en daarnaast ook geinsprireerd wil worden door de nodige complexiteit, frisheid en balans, dan is dit je wijn! Nu al prima te drinken maar onder optimale omstandigheden kun je deze wijn zeker nog 10 tot 15 jaar wegleggen, zonder dat hij in zal boeten op kwaliteit. Soort: rode wijn Druif: 93% tempranillo, 5% garnacha en 2% viura. Alcohol: 14% Jaargang: 2017

Pormenor – A de Arinto 2023

 29,95 incl. btw
Pedro is vrij duidelijk wat betreft deze A de Arinto. Hij heeft gekozen voor een monocepage Arinto, simpelweg omdat deze druif het aankan. De wijn is gemaakt van druiven die komen van een single vineyard die ligt op ruim 650 meter hoogte. De bodem gaat van schist over op graniet. Door de hoogte ontstaat er een interessant microklimaat die er voor zorgt dat de nachten koel zijn en de dagen warm. Mede daarom worden deze druiven ook later geoogst en bevatten dan nog steeds een laag alcoholpercentage. Deze A de Arinto gaat na de pers door naar gebruikte Franse vaten voor de vergisting en daarna in hetzelfde vat rijpen, zonder battonage. De wijn rijpt 10 maanden en zal daarna nog 2 maanden in RVS verblijven alvorens hij wordt gebotteld. In de neus wat reductie gemengd met een miniem oxidatief randje en wat notigs. In de mond krijgen we citruspower, strakke zuren en wat zoutigs. Nu al heerlijk om te drinken, misschien zelfs wel het meest spannend. Echter kan deze wijn zeker nog een (behoorlijke) tijd rijpen. Soort: witte wijn Druif: arinto Alcohol: 12,5% Jaargang: 2023

Hermanos Peciña – Gran Reserva 2011

 31,95 incl. btw
Deze gran reserva wordt gemaakt van de beste druiven, die groeien aan de oudste stokken. Er wordt gewerkt met zeer lage opbrengsten. De druiven worden normaliter geplukt in de tweede helft van oktober. Hij krijgt een lange opvoeding van 48 maanden op gebruikt Amerikaans eiken. Net als bij de andere wijnen van dit huis wordt ook hier gebruik gemaakt van de ‘barrel to barrel’ methode en wordt de wijn gedurende de 48 maanden, elke 8 maanden overgepompt naar een ander vat. Na de rijping op vat krijgt hij nog 36 maanden rust in de fles, op het domein. Pas daarna brengt het wijnhuis deze gran reserva op de markt. In de neus wordt al snel duidelijk dat je te maken hebt met een gran reserva. Tikje stoffig en tegelijkertijd vol met donker fruit. Dit is een wijn die je prima, na wat ademruimte, nu al kan consumeren. Tegelijkertijd, door de rijping en het vele overpompen is de wijn ook behoorlijk wat gewend en zal nog jaren goed kunnen rijpen. Tim Atkin, master of wine, komt elk jaar weer even langs op de bodega. Deze jaargang kreeg van hem 92 punten. Luis Gutiérrez, die voor Robert Parker schrijft, gaf deze wijn 91 punten. De wijnen van Hermanos Pecina hebben even wat tijd nodig in het glas om op te bloeien. Geduld zal worden beloond! Soort: rode wijn Druif: 95% tempranillo, 3% graciano en 2% garnacha. Alcohol: 14,5% Jaargang: 2011

Parapente – Trás-Os-Montes branco 2021

 31,95 incl. btw
Parapente Vinhas Velhas branco komt uit Valpacas, een van de drie subgebieden van Trás‑os‑Montes. De stokken zijn gemiddeld 90 jaar oud en mogen dus met recht vinhas velhas genoemd worden. De bodem bestaat hier voornamelijk uit schist. De wijn is gemaakt van een blend van Códega de Larinho, Viosinho, Gouveio, Bical en Verdelho en wordt met de hand geoogst in de koele ochtenduren om frisheid en kwaliteit te behouden.

Na zachte persing volgt spontane fermentatie in gebruikte én nieuwe Franse eiken vaten (225L en 500L) met aansluitend 10 maanden rijping op de fijne lie, zonder battonage. Het resultaat is een wijn met een schitterende citroengele kleur, aroma’s van citrus, kweepeer en sinaasappelschil, en een strakke minerale smaak met levendige zuren en een lange afdronk.

Slechts 1808 flessen gemaakt.

Druiven: Códega de Larinho, Viosinho, Gouveio, Bical, Verdelho Jaargang: 2021 Alcohol: 12,5 %

Quinta de Santiago – Rascunho NV (9a edicão)

 31,95 incl. btw
Rascunho by Quinta de Santiago is de experimentele broer in de familie. Een project waarin Quinta de Santiago samen met wijnmaker Abel Codesso bewust buiten de lijntjes kleurt. Hier draait alles om vernieuwing, onderzoek en het ontdekken van nieuwe gezichten van de Alvarinho-druif.

Rascunho ontstaat uit één perceel in Monção, met granietbodems en een koel microklimaat. De Alvarinho ondergaat hier een langzame, spontane fermentatie in gebruikte Franse vaten, gevolgd door 13 maanden rijping ‘sur lies’ met batonnage en nog eens 6 maanden op fles. Rascunho is ook verreweg de meest natuurlijke wijn uit het assortiment van dit wijnhuis. De wijn bevat zo goed als geen sulfiet, slechts een uiterst minimum bij botteling.

In de geur herken je citruszeste, groene appel en subtiele toast, met een mineraliteit die doet denken aan natte stenen. In de mond biedt Rascunho een prachtige spanning tussen levendige zuren en een romige textuur. Het resultaat is een wijn met diepgang, energie en geheel eigen karakter. Deze wijn toont de veelzijdigheid van de alvarinhodruif.

Rascunho staat symbool voor alles waar Quinta de Santiago voor staat: liefde voor terroir, respect voor traditie én de moed om te experimenteren. Een unieke Alvarinho die niet bang is om zichzelf te laten zien.

Waar eerder van elke jaargang (sinds 2015) een vintage werd gebotteld, is deze 9e editie een blend van vijf jaargangen. Gebotteld in augustus 2023.

Druif: alvarinho
Alcohol: 12,5 %
Jaargang: NV, blend van vijf jaargangen

Pormenor – Trilho tinto 2019

 34,95 incl. btw
Deze trilho tinto is de topcuvée van het rode gamma van Pormenor. Trilho, wat letterlijk ‘het spoor’ betekent in het Portugees. Gemaakt van een op- en top Portugese blend met daarin touriga franca, tinta roriz en tinta barocca. De stokken zijn ruim 80 jaar oud en staan op een hoogte van ruim 650 meter. Bodem van schist en graniet. Fermentatie vindt spontaan plaats, zonder toevoegingen én in open (zeer oude) Balseiro vaten. Deze balseiro vaten kom je vaker tegen, bij Portwijn. De druiven van deze trilho tinto worden, op een vriendelijke manier, gekneusd met de voeten. 1/3 van de druiven is whole bunch, 1/3 is half bunch and 1/3 alleen de druif zelf. Naderhand rijpt de wijn voor 24 maanden in gebruikt Frans hout van 225 en 500 liter. Deze topwijn geeft in de neus frisheid met zelfs wat groenigs, mineraal en veel rood fruit. Ook deze wijn kun je prima al drinken, maar zal ook nog jaren meer dan prima rijpen op fles. Soort: rode wijn Druif: touriga franca, tinta roriz en tinta barocca Alcohol: 13% Jaargang: 2019

Hermanos Peciña – Finca Iscorta Gran Reserva 2015

Oorspronkelijke prijs was: € 37,95.Huidige prijs is: € 34,95. incl. btw
Deze gran reserva wordt gemaakt van de beste druiven van een wijngaard, Finca Iscorta. De beste druiven zijn voor deze cuvée gebruikt. Deze wijn wordt alleen in de allerbeste jaren gemaakt. De vorige jaargang was uit het magische 2010. Echter wordt door diverse gerenommeerde bodega's uit Rioja 2015 wellicht als nóg beter gezien. Er wordt gewerkt met zeer lage opbrengsten. Deze finca iscorta gran reserva krijgt een lange opvoeding van 48 maanden op gebruikt Amerikaans eiken. Net als bij de andere wijnen van dit huis wordt ook hier gebruik gemaakt van de ‘barrel to barrel’ methode en wordt de wijn gedurende de 48 maanden, elke 6 maanden overgepompt naar een ander vat. Na de rijping op vat krijgt hij nog 48 maanden rust in de fles, op het domein. Pas daarna brengt het wijnhuis deze wijn op de markt. In de neus een zeer aromatische wijn boordevol rood fruit en daarnaast duidelijk, weelderig rioja.  Dit is een wijn die je prima, na wat ademruimte, nu al kan consumeren. Tegelijkertijd, door de rijping en het vele overpompen is deze finca iscorta gran reserva ook behoorlijk wat gewend en zal nog jaren goed kunnen rijpen. Een wijn met veel potentie. Druif: 94% tempranillo, 3% garnacha en 2% graciano Alcohol: 15% Jaargang: 2015

Pormenor – Trilho tinto 2021

 34,95 incl. btw
Deze trilho tinto is de topcuvée van het rode gamma van Pormenor. Trilho, wat letterlijk ‘het spoor’ betekent in het Portugees. Gemaakt van een op- en top Portugese blend met daarin touriga franca, tinta roriz en tinta barocca. De stokken zijn ruim 80 jaar oud en staan op een hoogte van ruim 650 meter. Bodem van schist en graniet. Fermentatie vindt spontaan plaats, zonder toevoegingen én in open (zeer oude) Balseiro vaten. Deze balseiro vaten kom je vaker tegen, bij Portwijn. De druiven van deze trilho tinto worden, op een vriendelijke manier, gekneusd met de voeten. 1/3 van de druiven is whole bunch, 1/3 is half bunch and 1/3 alleen de druif zelf. Naderhand rijpt de wijn voor 24 maanden in gebruikt Frans hout van 225 en 500 liter. Deze topwijn geeft in de neus frisheid met zelfs wat groenigs, mineraal en veel rood fruit. Ook deze wijn kun je prima al drinken, maar zal ook nog jaren meer dan prima rijpen op fles. Soort: rode wijn Druif: touriga franca, tinta roriz en tinta barocca Alcohol: 12% Jaargang: 2021

SOU – Alvarinho 2022

 34,95 incl. btw
SOU Alvarinho is een samenwerking tussen Quinta de Santiago en Mira do Ó (topwijnmaker uit Bairrada en Dao). Quinta de Santiago staat niet alleen bekend om hun eigen wijnen, maar ook om bijzondere samenwerkingen met andere gepassioneerde wijnhuizen uit Portugal. Zo ontstond dus SOU (ik ben in het Nederlands), met als uitvalsbasis de wijngaarden rond Monção, in het hart van de subregio Monção e Melgaço.

De wijn is gemaakt van 100% Alvarinho, een druif die hier op granietbodems zijn thuis heeft gevonden. Alvarinho staat bekend om zijn intensiteit, frisheid en mineraliteit, en dat proef je hier meteen terug. De druiven worden vroeg geoogst, met spontane fermentatie en een minimale hoeveelheid sulfiet. Zo ontstaat een pure, authentieke expressie van deze iconische druif.

De opvoeding is mooi in balans: 50% rijpt 9 maanden op de lie in roestvrijstalen tanks, de andere 50% in gebruikte Franse vaten. Het resultaat is een alvarinho die ik nog nooit eerder in deze stijl vanuit Portugal dronk. Kracht én verfijning. In de geur citrus, groene appel, natte stenen en een stevige zilte toets. In de mond proef je limoen en appel, met een strakke minerale structuur. De zuren geven energie en veel spanning, met dus daarbij dus het zilt dat doet denken aan de oceaan.

SOU Alvarinho 2022 is een wijn met karakter en finesse, bedoeld voor liefhebbers die op zoek zijn naar puurheid, elegantie en een van de spannendste alvarinho’s uit Portugal.

Druif: alvarinho
Alcohol: 12,5%
Jaargang: 2022

Hermanos Peciña – Chobeo Gran Reserva blanco 2018

 37,95 incl. btw
De grote broer van de normale chobeo blanco, is deze chobeo gran reserva blanco. De beste viuradruiven uit de eigen wijngaard ‘Finca Iscorta’ werden geselecteerd en een stuk langer opgevoed dan zijn broertje. De wijn rijpt 22 maanden op nieuwe Amerikaanse vaten. Een productie van slechts 600 flessen is er gemaakt van deze eerste jaargang. Zeer bijzonder en zeer gelimiteerd. Tim Atkin, master of wine, komt elk jaar weer even langs op de bodega. Deze jaargang kreeg van hem 92 punten. Soort: witte wijn Druif: 100% viura Alcohol: 12,5% Jaargang: 2018

Casal das Aires – Fernão Pires vinhas velhas 2021

 38,95 incl. btw
De Casal das Aires Fernão Pires komt van de oudste wijngaard van het domein, aangeplant in 1934 op zandbodems in de Tejo-regio.

Deze wijn is gemaakt van 100% Fernão Pires en biedt een rijk, subtiel kruidig aroma met tonen van appelmoes, groene appel en bloemen. De kleur van de wijn is strogeel en valt op in het glas. In de mond biedt deze Fernão Pires een bijzondere textuur, een wijn die je nergens mee kunt vergelijken. Ontzettend veel in te ontdekken. Erg gelaagd, met een stevige afdronk. Een heel subtiel bittertje zorgt voor extra complexiteit, waardoor deze wijn met iedere slok weet te verrassen.

De absolute top van Tejo in een fles en met recht een ware prestatie om in dit snikhete klimaat een wijn met slechts 12% alcohol te produceren, mede te danken aan de vroege oogst 11 augustus 2021. Slechts 706 (!) flessen gemaakt. Druif: fernão pires
Jaargang: 2021 Alcohol: 12 %

Parapente – Trás-Os-Montes tinto 2021

 38,95 incl. btw
De Parapente Trás‑os‑Montes Tinto komt uit een van de drie subgebieden van Trás‑os‑Montes. De stokken zijn gemiddeld 90 jaar oud en mogen dus met recht vinhas velhas genoemd worden. Hier worden de druiven met de hand geoogst, ‘s ochtends vroeg, om frisheid en kwaliteit te behouden.

Na een spontane fermentatie in traditionele lagares volgt een lange rijping van 22 maanden in gebruikte Franse eiken vaten (225L en 500L). Het hele proces staat in het teken van minimale interventie en respect voor terroir. De wijn wordt gemaakt van voornamelijk bastardo (trousseau), tinta amarela en tinta roriz (tempranillo).

Het resultaat is een wijn met karakter: aards, kruidig en gelaagd in de neus met aroma’s van bosgrond, gedroogde kruiden en specerijen. In de mond biedt deze Parapente Tinto een elegante, medium body met levendige zuren, fijne mineraliteit en milde tannines. Een wijn die goed op dronk is maar nog prima even kan rijpen.

Slechts 1700 flessen gemaakt.

Druiven: Bastardo, Tinta Amarela, Tinta Roriz en een klein deel andere autochtone rassen Jaargang: 2021 Alcohol: 13,5 %